Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Eksporten af danske skinker til Kina vokser eksplosivt

Kinas produktion af svinekød falder. Det har skabt en åbning i markedet, som de danske slagterier er stormet ind gennem.

Danmarks eksport af svinekød til Kina er mere end fordoblet i år. Foto: Gregers Tycho

De danske slagteriers eksport af svinekød til Kina boomer.

I det første kvartal af 2016 blev den danske eksport til Kina af skinker og andre regulære stykker svinekød mere end fordoblet til 31,5 mio. kilo.

Samtidig voksede slagteriernes eksport af de såkaldte biprodukter (tæer, haler osv.) med 53 pct. til 51 mio. kilo.

Også en række andre EU-lande har i år haft en pludselig vækst i eksporten til Kina og Hong Kong, som nu aftager mere end halvdelen af EU’s totale svinekødseksport.

»Den stærkt stigende eksport til Kina kommer som sendt fra himlen, da markederne i Europa er præget af stigende produktion og forholdsvis svag efterspørgsel,« fortæller Søren Tinggaard, underdirektør i Danish Crown.

»Efter den seneste tids vækst sender vi nu alle hoveder, haler, tæer og andre biprodukter fra danske grise til Kina. Tilmed er salget af skinker, forender og bove til Kina eksploderet i år, og vi sælger varerne til attraktive priser. Vores slagterier har i år hurtigt omstillet produktionen, så vi sender udskæringerne frosne til Kina i stedet for ferske til de europæiske markeder,« siger Søren Tinggaard.

Den voldsomme stigning i Kinas import skyldes, at landets egen produktion af svinekød er faldet brat efter en periode med lave priser, som har tvunget mange producenter til at lukke. Samtidig har de kinesiske myndigheder skærpet kravene til både fødevaresikkerhed og miljø, hvilket også har været med til at presse en del af især de små svineproducenter ud af erhvervet.

I Landbrug & Fødevarer vurderer markedsanalytiker Karsten Flemin, at slagteriernes eksporteventyr i Kina formentlig kan fortsætte i hvert fald et års tid endnu.

»Svinekødspriserne i Kina er høje nu, og det motiverer naturligvis de kinesiske landmænd til at forsøge at øge produktionen. Det vil dog først resultere i stigende leverancer af slagtesvin i begyndelsen af 2017. Produktiviteten på de store kinesiske svinebedrifter stiger voldsomt, men effekten af det udlignes delvist af, at en masse små bedrifter lukkes. Desuden begrænser de skærpede miljøregler mulighederne for at øge svineproduktionen i Kina,« siger Karsten Flemin.

De kinesiske svineproducenter begrænses samtidig af en anden endnu mere væsentlig faktor:

»Enhver udvidelse af den kinesiske svineproduktion forudsætter, at Kina samtidig øger importen af korn til foder,« påpeger Karsten Flemin.

Hos Danish Crown understreger Søren Tinggaard, at det pludselige boom i eksporten til Kina ikke er uden risiko.

»Bagsiden af mønten er naturligvis en stor afhængighed af eksporten til Kina. Vi har før set, hvad der sker, når store markeder som Rusland pludselig falder væk. Lige nu er der rigtig gode penge i at producere grise i Kina, og der er ingen tvivl om, at den lokale produktion vil reagere på signalerne fra markedet og begynde af vokse,« advarer Søren Tinggaard.

Læs også