Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Regeringens opgør med PSO-afgiften gemmer på historisk stor skattelettelse til erhvervslivet

Med afsæt i en længe ventet analyse af PSO-afgiften taler regeringen varmt for fremover at finansiere den grønne omstilling over skatten. For erhvervslivet vil det betyde en tocifret milliardrabat.

Hidtil har en grøn elafgift, den såkaldte PSO-afgift, finansieret den grønne omstilling med bl.a. nye havmølleparker. Nu varmer regeringen om til en skrotning af PSO-afgiften for i stedet at hente pengene på finansloven og via personskatter. Foto: Jens Dresling

Regeringens er klar til et opgør med den grønne PSO-afgift. For erhvervslivet kan det ende med skattelettelser de næste 10 år på mere end 44 mia. kr.

Det viser en gennemgang af fremskrivninger af erhvervslivets andel af regningen for den grønne omstilling.

Grøn omstilling
  • PSO-systemet trådte i kraft i 1998. PSO står for Public Service Obligations.
  • PSO-ordningen har eksisteret i sin nuværende form siden 2005.
  • PSO-afgiften – populært kaldet den grønne elafgift - er den betaling, der opkræves via elprisen til forskellige former for støtte til vedvarende energi som vindmøller, solceller og brug af biobrændsler.
  • Den årlige regning styres bl.a. af udviklingen i elprisen og vejrliget. Det giver store udsving i den årlige PSO-regning. De senere år har stigende mængder vindstrøm i elnettet f.eks. været med til at presse regningen i vejret.
  • Alle betaler PSO-afgift. Både store og små virksomheder og private husholdninger. Afgiften opkræves direkte over elregningen via elprisen som et beløb pr. forbrugt kilowatt-time (kWh).
  • Erhvervslivet betaler ca. 60 pct. af PSO-regningen, mens private husstand betaler ca. 32. pct. For erhvervslivet betyder det en 2016-regning på omkring 5,0 mia. kr.
Kilde: Energinet.dk

Klimarådets formand og tidligere overvismand Peter Birch Sørensen er ikke imponeret over udsigten til, at erhvervslivet slipper for en grøn milliardregning.

»Hvis man flytter PSO-regningen over på finansloven, så kommer virksomhederne ikke til at betale det, som det koster at producere den grønne strøm, og det er ikke et sundt princip,« siger Peter Birch Sørensen.

På Christiansborg har Dansk Folkeparti allerede gjort det klart, at man ikke er tilhænger af kæmpe skattelettelser til erhvervslivet på bekostning af en øget skatteregning til danskerne.

Trods kritikken glæder Tine Roed, direktør i DI, sig over udsigten til den største skattelettelse i nyere tid.

»Det vil hjælpe på virksomhedernes konkurrencevilkår ganske betydeligt, fordi PSO-afgiften har en meget negativ effekt på konkurrenceevnen,« siger Tine Roed.

Hvis man flytter PSO-regningen over på finansloven, så kommer virksomhederne ikke til at betale det, som det koster at producere den grønne strøm, og det er ikke et sundt princip.

Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet

Erhvervslivet betaler i dag størstedelen af de grønne elafgifter, som bruges til at støtte grøn elproduktion fra vindmøller, biogas, solceller og afbrænding af biomasse. Alene i indeværende år ventes virksomheder at betale i omegnen af 5,0 mia. kr. ud af en samlet PSO-regning på 8,3 mia. kr.

Landbrug & Fødevarer er da også klar i spyttet om udsigten til en tocifret milliardrabat.

»Det er det, vi har arbejdet for i årevis,« siger direktør Flemming Nør-Pedersen.

Til gengæld er der ingen jubel at spore i Parcelhusejernes Landsforening (PL).

»Når man fjerner PSO-afgiften fra virksomheder og lægger hele omkostningen over på private skuldre, så er der tale om en ekstra skat,« siger en slukøret PL-formand Allan Malskær.

Regeringen har ikke fremlagt et endeligt udspil til, hvordan den grønne omstilling er tænkt finansieret i fremtiden. Men med afsæt i en dugfrisk PSO-analyse peger skatteminister Karsten Lauritzen (V) på en finansiering via finansloven og personskatter som en oplagt mulighed.

Læs også