Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lego-familie vipper Mærsk-arvinger af pinden som Danmarks rigeste

Efter opturen i Lego og nedturen i Mærsk er familien Kirk Kristiansen nu mere velhavende end familien Mc-Kinney ifølge ny opgørelse over landets allerrigeste. Se listen her.

Lego-familien anført af Thomas Kirk Kristiansen (tv.) har overhalet Mærsk-familien med Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i spidsen som Danmarks rigeste. Det viser en ny opgørelse fra Dansk Aktie Analyse. Fotocollage: Anders Vester Thykier

For første gang i flere år er familien bag legetøjssuccessen Lego mere formuende end arvingerne til Mærsk-konglomeratet.

Det viser en ny opgørelse over Danmarks rigeste personer og familier, som Dansk Aktie Analyse har lavet for Finans.

»Det økonomiske momentum er væsentligt større i Lego, end det er i Mærsk. Mærsk har modvind på mange fronter, hvorimod Lego stadig formår at vokse og få ny indtjening,« siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.

Siden sidste år er Lego-ejerfamilien Kirk Kristiansens anslåede formue steget med næsten en femtedel til 181,2 mia. kr. Det sker, alt i mens Mærsk-familiens formue ifølge Dansk Aktie Analyse er næsten halveret til anslået 93,8 mia. kr.

I Legos tilfælde skal forklaringen findes i et hastigt stigende salg, som også har givet sig udslag i en markant forbedret indtjening. I 2015 endte overskuddet efter skat på 9,2 mia. kr. Analytikere har for nylig vurderet, at Lego ville kunne indbringe mere end 200 mia. kr. ved en børsnotering.

Derimod har Mærsk kæmpet med den lave oliepris og faldende fragtrater, hvilket har været med til at nedbarbere markedsværdien kraftigt siden sidste forår.

Mærsk-formand Michael Pram Rasmussen ønsker ikke at kommentere udviklingen. Det samme gælder Lego-familien.

Fakta: Konklusioner fra analysen
  • De 50 rigeste personer og familier i Danmark sidder samlet set på en formue på 676 mia. kr. Det er et mindre fald i forhold til sidste år, da den samlede formue var på 687 mia. kr.
  • Udviklingen dækker over, at 29 af milliardærerne har forøget formuen, mens 12 har oplevet tilbagegang. For 9 af milliardærerne er formuen nogenlunde uændret.
  • De 10 største formuer repræsenterer knap tre fjerdedele af den samlede formue for top 50.
  • Ifølge Dansk Aktie Analyse findes der 95 danske milliardærer.

Modsat opgørelser fra f.eks. Forbes indgår formuer i familiekontrollerede fonde også i Dansk Aktie Analyses opgørelse. Formuen i fondene bag Mærsk er dermed en del af formuen for familien Mc-Kinney, hvis hovedperson Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er formand for A.P. Møller Fonden.

Det hører også med til historien, at værdien af aktieposter i børsnoterede selskaber er opgjort i april. Sidste forår lå Mærsk-aktien på sit højeste niveau.

»Afkastet på aktiemarkederne i dette års tid har været meget, meget behersket,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Generelt viser opgørelsen, at 29 af de 50 mest velhavende personer og familier har oplevet fremgang i formuen siden sidste år, mens 12 har måttet se formuen skrumpe. Formuen blandt de allerrigeste er samlet set faldet en anelse som følge af især udviklingen i Mærsk-aktien.

Familierne bag Lego og Mærsk er langt de rigeste med et stort forspring ned til Coloplast-rigmanden Niels Peter Louis-Hansen, som sidder på landets tredjestørste private formue.

Læs også