Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny rapport: Hver fjerde ung henter ulovligt indhold på nettet - og hov, hver tiende kommer også til det

Net-pirateriet er stadig udbredt blandt de unge, viser nye tal.

Hit-serien Breaking Bad om den kræftsyge kemilærer Walter Whites karriere som pusher, var også et hit på de illegale sites. Seriens afsluttende afsnit blev downloadet over 500.000 gange på 12 timer.  Foto: Presse

Netflix, HBO og de øvrige streamingtjenester er ikke nok: Flere end hver fjerde unge dansker henter ulovligt indhold - især film og tv - på nettet.

Sådan svarer de i hvert fald selv ifølge en ny rapport fra EU's kontor for intellektuel ejendomsret, EUIPO.

Derudover svarer 12 pct., at de kommer til det uden helt at vide, at det var ulovlige sites.

»Det er et stort problem, at både unge og danskerne generelt benytter sig af ulovlige tjenester på nettet. Det er en udfordring for de brancher, der producerer indhold og investerer i digitale tjenester. Der er ingen tvivl om, at de går glip af store summer,« siger Charlotte Enevoldsen, chefkonsulent i Dansk Erhverv, der bl.a. repræsenterer tv- og filmproducenter samt musikselskaber.

Hvor ofte de unge går på gratisrov, altså om det er 17.000 eller 17 mio. film, fortæller undersøgelsen, der omfatter 1.000 danske unge mellem 15 og 24 år, ikke. Der er heller ikke identiske undersøgelser, der kan fortælle, om pirateriet stiger eller falder. Flere i branchen vurderer dog, at mængden af ulovlige streams og downloads er faldet i takt med at lovlige alternativer som Netflix er vundet frem.

»Jeg tror, at det er stabilt på den måde, at der er lige mange, der gør det, men at omfanget falder, fordi behovet er mindre,« siger Dennis Christensen, chef for DR Medieforskning.

Netpirateri har i årevis været en hovedpine for især tv- og filmindustrien, der på forskellig vis har forsøgt at dæmme op for problemet bl.a. gennem organisationen Rettighedsalliancen.

Enkelte selskaber har sat ind og retsforfulgt piraterne, men både Dansk Erhvervs og Rettighedsalliancen mener, at man generelt bør gå efter bagmændene og lukke de ulovlige sites.

I Danmark har politiet bl.a. lukket danske versioner, af den populære, men ulovlige tjeneste Popcorn Time, der dog stadig

En undersøgelse fra EU-Kommissionens Joint Research Centre har dog indikeret, at lukker man en ulovlig tjeneste, skyder nye op. Da tysk politi i en stor aktion lukkede den tyske tjeneste Kino.to, gik der kun fire uger, før forbruget var tilbage på samme niveau på andre sider.

Men det betyder ikke, at det ikke har en effekt, siger Martin Dahl Pedersen, advokat med speciale i immateriel ret og partner hos Kromann Reumert. Han ser det som en udmattelseskrig.

»Bliver man ved med ihærdigt at lukke de ulovlige sites, vil brugerne blive trætte af hele tiden at møde modstand. Og det vil have en effekt på den lange bane,« siger han.

Charlotte Reumert efterlyser, som Rettighedsalliancen, at problemet får mere fokus hos myndighederne.

»Der er brug for, at sagerne bliver taget mere seriøst hos Politiet og Anklagemyndigheden, og at der sættes hårdt ind over for de ulovlige tjenester,« siger hun.

Note: Opdateret 20.05.2016 kl. 12.06: Vi havde skrevet, at politiet har lukket Popcorn Time. Politiet har lukket to danske domæner, der henviser til sitet, men tjenesten eksisterer stadig. Rettighedsalliancen har anmeldt tjenesten til bagmandspolitiet.

Læs også