Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nye lavprisruter giver boom i turismen

Billige flybilletter får titusindvis af udenlandske gæster til at strømme til København. Ikke mindst Ryanair er en magnet for turisterne. Det skaber ekstra omsætning for mange mio. kr.

Ryansairs billige billetter har trukket titusindvis af turister til Danmark. Foto: Ryanair

Masser af nye lavprisruter giver et markant boom i turismen.

Titusindvis af udenlandske turister vælger at holde ferie i Danmark, fordi de kan købe billige flybilletter. Den voldsomme stigning skaber travlhed hos hotellerne, og det giver ekstra omsætning på restauranter, butikker og seværdigheder.

Nye ferievaner og andre måder at bestille rejser på er en væsentlig del af forklaringen.

I årets 1. kvartal steg antallet af udenlandske turister, som fløj til Københavns Lufthavn med mere end 27 pct., og man skal mange år tilbage for at finde lignende vækstrater.

»Danmark er rykket op på listen over interessante rejsemål for rigtigt mange, i takt med at vi får åbnet nye flyruter,« siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne A/S.

Lufthavnen har i dag mere end 150 direkte ruter, og de mange destinationer har stor betydning for samfundsøkonomien.

»Turisme er en af de store indtægtskilder for et land som Danmark, og der er fortsat potentiale for øget vækst. Vores prognoser fortæller, at den internationale trafik vil vokse med 50 pct. frem mod 2035,« siger Thomas Woldbye.

Danmark er rykket op på listen over interessante rejsemål for rigtigt mange i takt med, at vi får åbnet nye flyruter.

Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne A/S.

Det er først og fremmest nye ruter med lavprisselskaber som Ryanair, EasyJet, Norwegian og Wizz Air, som i stor stil trækker turister til København og Danmark. Lavprisruter har nemlig betydeligt større appel til udlændinge end ruterne fra de store netværksselskaber.

Når SAS planlægger en ny rute til udlandet, er det især for at tilfredsstille et behov hos skandinaviske rejsende. Og når British Airways, Air France KLM eller Lufthansa udvider rutenettet, er hovedformålet at flyve danskere ud i verden via de trafikale knudepunkter i London, Amsterdam, Paris og Frankfurt.

Discountoperatørerne derimod satser på at hente passagerer i begge ender af ruten, og det lykkes for dem, fordi de er internationale brands uden fædreland. Samtidig er det helt afgørende, at billetterne er billigere.

»På mange af de nye ruter er der en meget høj andel af udenlandske passagerer, som flyver til Danmark. Derfor får vi i høj grad helt nye rejsende, som vi ellers ikke ville have fået,« siger Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavne A/S.

På mange af de nye ruter er der en meget høj andel af udenlandske passagerer, som flyver til Danmark. Derfor får vi i høj grad helt nye rejsende, som vi ellers ikke ville have fået.

Henrik Peter Jørgensen, kommunikationsdirektør i Københavns Lufthavne A/S.

Påsken faldt tidligt i år, og der kommer typisk flere turister i forbindelse med helligdage, men det er kun en mindre del af forklaringen.

Det er ikke mindst Ryanairs indtog i København, som er årsag til væksten i turismen. Det irske lavprisselskab landede første gang i København i slutningen af marts sidste år. Derfor har Ryanairs 14 nye ruter fuld effekt i tallene for 1. kvartal i år.

Effekten kan da også måles direkte på overnatningerne i Storkøbenhavn. Tal for turistorganisationen Wonderful Copenhagen viser, at antallet af spanske overnatninger på hovedstadens hoteller er mere end fordoblet. Netop i Spanien har Ryanair fire nye destinationer, Alicante, Málaga, Madrid og Tenerife, som ikke var på rutekortet for et år siden.

Ryanair har også åbnet tre nye ruter til Bologna, Milano og Rom, og det kan aflæses i de italienske overnatninger, som er gået frem med knap 42 pct.

Et massiv ruteprogram til London er også den direkte årsag til en vækst i britiske overnatninger på 34,8 pct. Storbritannien er på få år blevet det største marked for udenlandske turister i København med 155.250 overnattende gæster i årets første tre måneder.

Ifølge Københavns Lufthavn var der i 1. kvartal 568.000 rejsende mellem København og London, og det er en fremgang på 26,8 pct.

Den britiske invasion er tydelig på de københavnske hoteller, hvoraf mange har et rekordhøjt antal gæster.

»Vi har en markant fremgang i antallet af britiske gæster, og det skyldes ikke, at vi er blevet kendte for tv-serien Forbrydelsen, Sofie Gråbøl i strikket sweater og det nordiske køkken. Det hænger helt klart sammen med antallet af flyafgange. Der er to fly til London hver time, og billetterne er billige,« siger Dorte krak, adm. direktør i Arp-Hansen Hotel Group, som ejer og driver 12 hoteller i København.

Hun oplyser, at der ofte er en direkte sammenhæng mellem åbningen af en ny lavprisrute og antallet af reservationer på hotellerne.

»Tilgængelighed med fly og andre transportformer er helt afgørende. København og Danmark kan have nok så meget at byde på, men turisterne skal kunne komme nemt og billigt hertil.«

Dorte Krak fremhæver, at der er sket et tydeligt skifte i den måde, turister vælger at rejse på.

Tidligere besluttede gæsterne, hvor de ville rejse hen og fandt derefter en måde at transportere sig på. Nu er valget af destination i høj præget af impuls og de aktuelle muligheder.

»I dag vælger langt flere at rejse derhen, hvor billetterne er billigere, og det passer med afgangstiderne. Destinationen er mindre vigtig, for de fleste har allerede været i London, Paris eller Rom - og ofte flere gange,« siger Dorte Krak.

I dag vælger langt flere at rejse derhen, hvor billetterne er billigere, og det passer med afgangstiderne. Destinationen er mindre vigtig.

Dorte krak, adm. direktør i Arp-Hansen Hotel Group.

De seneste tal viser, at antallet af overnatninger i hovedstadsregionen er steget med 9,2 pct. i 1. kvartal. Også sidste år havde hotellerne en betydelig fremgang med stigende belægning og højere priser. For få år siden døjede branchen med overkapacitet, men nu er der i stedet en række nye hoteller på vej.

De mange ekstra turister er godt for den danske økonomi, for de udenlandske gæster bruger mange penge i løbet af deres ophold. Ifølge tal fra Wonderful Copenhagen er den turismeøkonomiske omsætning alene i hovedstadsregionen årligt på 38 mia. kr. og skaber beskæftigelse til omkring 44.000 borgere.

»Hvis fremgangen i 1. kvartal fortsætter, passerer hovedstaden i år for første gang 10 mio. overnatninger. Det betyder både mere forretning for turisterhvervet, og at flere kan komme i arbejde i hovedstadsregionen,« siger Mikkel Aarø-Hansen, adm. direktør i Wonderful Copenhagen.

Læs også