Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ombejlet dansk vækstkomet skovler penge ind på superteknologi

Teknologivirksomheden 3Shape har på få år udviklet sig til en bemærkelsesværdig vækstcase. Selskabet har netop øget omsætningen 30 pct. og har efterhånden en størrelse, hvor en børsnotering er realistisk, hvis stifterne på et tidspunkt vil sælge en del af forretningen.

Tais Clausen (th.) og Nikolaj Deichmann er stiftere og ejere af 3Shape, der er blandt de største nyere vækstsucceser herhjemme i nyere tid. Illustration: Anders Vester Thykier

Mens politikere i alskens farver spejder efter vækst, viser københavnske 3Shape, hvordan man gør.

Firmaet, som laver 3D-scannere til høreapparat- og tandlægeindustrien, øgede sidste år sin omsætning 30 pct., mens driftsresultat skød i vejret og landede på 260 mio. kr.

Det gør selskabet til et af de hurtigstvoksende og mest lønsomme firmaer herhjemme og et ombejlet opkøbsemne, som også vurderes at være stort nok til børsen.

»Vi er godt tilfredse,« skriver Lars Christian Lund, vice president for forretningsudvikling og marketing, om resultatet i en mail.

3Shape, hvis idé er fostret på DTU, har udviklet skanningsudstyr, som kan affotografere tandsæt og høregange 3D, så billederne kan bruges til at bygge kroner og broer bedre og mere præcist end tidligere.

Det er et marked i voldsom vækst, og 3Shape har ifølge flere branchekilder taget føretrøjen globalt.

Ud over at have forgyldt de to stiftere og ejere, DTU-uddannede Tais Clausen og CBS-uddannede Nikolaj Deichmann, har selskabet skabt en masse højtspecialiserede arbejdspladser herhjemme. Firmaet tiltrækker nogle af de fremmeste matematikere, fysikere, ingeniører og dataloger.

»De har et utroligt arbejdsklima, og de sluger al den kompetence, der findes blandt unge og energiske mennesker i dentalbranchen,« siger Marianne Krogsgaard, formand for Danske Dental Laboratorier.

Succesen har fået købere - både pengetanke og strategiske aktører - til at flokkes om selskabet, men hidtil er de alle blevet mødt med en afvisning.

»Alle kapitalfonde har været omkring dem. De vokser fantastisk,« siger en kilde i corporate finance-miljøet, som vurderer, at en børsnotering er oplagt, hvis ejerne på et tidspunkt vil sælge en minoritetspost.

En af 3Shapes konkurrenter blev for nylig solgt for 16 gange driftsresultet. En lignende værdiansættelse ville smække et prisskilt på ca. 4 mia. kr. på 3Shape.

Mens selskabet er ukendt i den brede offentlighed herhjemme, bliver der lagt mærke til 3Shape i industrien.

Under en investorkonference udtalte Stanley Bergman, adm. direktør for amerikanske Henry-Schein, forleden, at 3Shapes er »helt fremme med ny teknologi«.

Bergman er ikke hvem som helst - Henry-Schein har en børsværdi på knap 100 mia. kr. og sælger 3Shapes såvel som konkurrenternes udstyr i USA.

Foruden en række teknologipriser aflæses 3Shapes' succes i overskudsgraden, der på trods af den kraftige vækst var på hele 35 pct. sidste år.

»Vi forventer at fortsætte væksten i år,« skriver Lars Christian Lund fra 3Shape.

BRANCHENYT
Læs også