Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Så lille er forskellen på håndværkeres sorte og hvide timeløn

Hvis du tror, at håndværkeres sorte timeløn er hvid løn minus skat, så tro om: Der er stort set ingen forskel på den sorte og hvide løn, viser ny analyse fra Rockwool Fonden. Tallene overrasker forskningschef.

Der er ikke den store forskel på håndværkeres sorte og hvide løn, viser ny kortlægning af sort arbejde fra Rockwool Fonden.  Arkivfoto: Thomas Larsen

Danske håndværkeres sorte timeløn er så høj, at den nærmest er identisk med den hvide løn.

Det viser en ny analyse fra Rockwool Fonden, der på baggrund af svar fra 1.877 danskere, som har købt sort arbejde, har kortlagt prisforskellen på sort og hvidt arbejde.

Elektrikere, tømrere, malere og vvs’ere får mellem 85 og 93 pct. af deres hvide løn, når de arbejder sort, og scorer dermed en høj gevinst, fordi de ikke betaler skat. Helt i top er frisører, der får 98 pct. af deres hvide løn.

Tallene overrasker forskningschef i fonden, Jan Rose Skaksen:

»Det er en ret høj ydelse for håndværkere, og når køberen betaler så meget, ville det formodentlig alligevel blive lavet som hvidt. På den måde er det simpelthen et tab for statskassen,« forklarer han. 

Køberen af den sorte ydelse sparer dog også penge, fordi den hvide timepris ud over moms også inkluderer eksempelvis forsikringer, administration og mesterens fortjeneste.

Analysen viser, at den sorte løn på områder, hvor der ikke som i håndværksbranchen ikke er et veletableret hvidt marked, er lav i forhold til den hvide løn. Det gælder eksempelvis børnepasning, rengøring og havearbejde.

»De bedst lønnede i sort arbejde er karakteriseret ved at være faglærte og have et fag. Der, hvor der er mangel på et reelt marked, og hvor udbyderen måske har været ved at få et job på det hvide marked, er timeprisen ret lav,« siger han.

Rockwool Fonden har tidligere anslået det sorte marked til at omsætte for ca. 30 mia. kr.

Hos Dansk Byggeri bemærker erhvervspolitisk chef Torben Liborius, at den hvide timeløn formentlig kun udgør halvdelen af kundens (hvide) timepris, og derfor er det for snævert at se på lønningerne alene.

Han påpeger samtidig, at mens det faglærte sorte arbejde købes lejlighedsvis, så købes eksempelvis rengøring mere kontinuerligt, og derfor er prisen mindre til diskussion.

»Men tallene viser da, at besparelsen ved at købe sort frem for hvidt nok er mindre, end det ofte antages, og derfor er der jo så meget mere grund til, at køberne er opmærksomme på, hvad de vælger fra ved at købe sort; garanti, bedre arbejdsmiljø og ren samvittighed. Samtidig risikerer de sanktioner fra Skat,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også