Gammel Erhverv

Storbyer taber kampen om virksomhedernes gunst – her er Danmarks bedste og ringeste erhvervskommuner

Landets største kommuner med København i spidsen er langt ringere til at tage sig af erhvervslivet end mange mindre kommuner, viser ny undersøgelse. Byggeboss opfordrer overborgmester Frank Jensen & co. til at se mod Jylland.

Artiklens øverste billede
Overborgmester Frank Jensen (S) står i spidsen for Københavns Kommune, som ifølge en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri blot er nr. 84 af landets 98 kommuner, når det kommer til erhvervsvenlighed. Foto: Katrine Marie Kragh

Flere af landets storbykommuner indtager placeringer nær bunden, når det gælder deres evne til at byde virksomhederne de bedste vilkår.

Det er konklusionen i en ny stor undersøgelse fra erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, der bl.a. har set på, hvor hurtigt virksomhederne kan få behandlet byggesager, og hvor høje de lokale skatter og afgifter er.

Det får et entreprenørfirma og erhvervsorganisationen Dansk Byggeri til at kritisere storbykommunerne for deres manglende indsats.

»Se nu til Jylland,« siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

»Generelt er det helt klart, at de jyske kommuner, der ligger langt fra storbyer, ser ud til at gøre sig mere umage med at være erhvervsvenlige end de kommuner, der ligger omkring storbyer som specielt København,« siger han og kalder københavnsområdet for »en sump«.

Anført af Vejen Kommune helt i top er otte af de ti bedste kommuner i undersøgelsen fra Jylland, mens København og en række omegnskommuner skal findes i den tunge ende. Det samme gælder Jyllands to største byer Aarhus og Aalborg.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kan det skyldes, at virksomhederne af sig selv søger mod de større byer, som dermed ikke har samme tilskyndelse til at oppe sig.

En af de virksomheder, der mærker stor forskel på servicen, når kommunegrænsen krydses, er entreprenørfirmaet HJ Huse fra Slagelse.

»Tingene bliver tungere, jo tættere vi kommer på hovedstaden,« siger direktør John Møller Jensen.

Finans har forsøgt at få et interview med overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen (S), som er vendt tilbage med et skriftligt svar. Her hæfter han sig ved, at kommunen er gået frem fra en placering som nr. 90 til nr. 84.

»Vi har hele vejen rundt stort fokus på at gøre det attraktivt at drive virksomhed i København,« skriver han.

Helt i bund på listen findes den københavnske vestegnskommune Albertslund. Her ser borgmester Steen Christiansen (S) dog ingen problemer.

»Jeg er grundlæggende uenig i resultatet. Jeg kan ikke genkende det fra den hverdag, jeg har med virksomhederne,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.