Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Skat risikerer milliardtab i slagsmål om udbytteskat med investeringsforeninger

Danmark beskyldes for at have opkrævet ulovlig udbytteskat, og risikerer at skulle refundere store summer, muligvis i milliardklassen.

EU-Domstolen skal tage stilling til, om Danmark har opkrævet ulovlig udbytteskat. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Mens Skat allerede har mistet milliarder på grund af svindel med udbytteskat, risikerer en anden sag at suge nye, store summer ud af statskassen.

Netop nu verserer flere prøvesager ved Østre Landsret, hvor udenlandske investeringsforeninger har stævnet Skat og Skatteministeriet med påstand om, at de i årevis er blevet diskrimineret i forhold til danske investeringsforeninger.

Ifølge revisionsfirmaet EY er der 1-2 mia. kr. på spil, men beløbet kan blive endnu højere.

Baggrunden er, at Skat kræver kildeskat, når udenlandske investeringsforeninger modtager udbytter fra danske selskaber. Men de danske slipper for denne beskatning, og forskelsbehandlingen er i strid med EU's bestemmelser om kapitalens frie bevægelighed, hævder de udenlandske foreninger.

Østre Landsret har netop besluttet, at spørgsmålet skal forelægges for EU-Domstolen, der i forvejen har diskvalificeret tilsvarende ordninger i andre medlemslande.

»Der er en pæn sandsynlighed for, at EU-domstolen vil gå imod Danmark,« siger Bech-Bruun advokat Anders Oreby Hansen, der har fulgt sagen i en årrække fra sidelinjen.

EU-Kommissionen har allerede for længst konkluderet, at de danske regler er EU-stridige, og i 2013 anmodede kommissionen formelt Danmark om at ændre dem.

Siden har Kommissionen ikke foretaget sig yderligere, men ifølge Finans' oplysninger skyldes det, at man ville afvente, om EU-Domstolen skulle tage stilling til de danske prøvesager - hvilket altså sker nu.

Kommissionen vil ikke kommentere sagen over for Finans.

Ingen har tilsyneladende noget præcist overblik over, hvor store beløb der er på spil, men revisionsfirmaet EY har igennem adskillige år assisteret udenlandske investeringsforeninger med helt systematisk at tilbagesøge udbytteskat, fordi de mener, den er opkrævet ulovligt.

Kravene er sat i bero på grund af retssagerne, og de vokser år for år.

»Baseret på mit kendskab til området, vil jeg estimere, at kravene mod Skat som minimum kan beløbe sig til 1-2 mia. kr., og beløbet vil blive større, såfremt Danmark taber sagen ved EU-Domstolen, da endnu flere udenlandske investeringsforeninger så vil kræve danske udbytteskat refunderet inden for forældelsesreglerne,« siger Jesper Frøkjær, der er executive director for EY's skatterådgivning i Danmark.

Skatteministeriet afviser, at Danmark gør noget ulovligt.

BRANCHENYT
Læs også