Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Jysk erhvervsmand høster knap 200 mio. kr. efter salg af livsværk

Ole K. Hansen er god for en kvart milliard, efter at han sidste år solgte sin andel af Hamlet Protein til bl.a. Goldman Sachs.

Ole K. Hansen grundlagde Hamlet Protein i starten af 1990'erne. Sidste år solgte han sammen med kapitalfonden Polaris virksomheden til Altor og Goldman Sachs. PR-foto

2015 blev et helt usædvanligt indbringende år for erhvervsmanden Ole K. Hansen fra Aarhus-forstaden Egå.

I selskabet OK Biotech kan han således notere sig et overskud efter skat på 191 mio. kr. mod bare 11 mio. kr. året forinden. Det sker, efter at han sidste år sammen med kapitalfonden Polaris solgte livsværket Hamlet Protein til kapitalfonden Altor og Goldman Sachs.

»Jamen, det er da en behagelig tanke. Det er gået, som man håbede på, men det var der ingen, der vidste, dengang vi startede firmaet,« siger Ole K. Hansen til Finans.

Erhvervsmanden, der sidste år fyldte 70, stiftede Hamlet Protein tilbage i begyndelsen af 1990’erne. Virksomheden producerer sojabaserede proteinløsninger indenfor specialfoder til dyr, og salget nåede sidste år 600 mio. kr.

Med skiftende medejere som partnere sad Ole K. Hansen gennem årene på en stor del af aktierne. Da han solgte ud, drejede det sig om 41 pct. af aktierne.

Det er gået, som man håbede på

Ole K. Hansen

Handelsprisen blev holdt hemmelig, men beløb i størrelsesordenen 750-800 mio. kr. for hele selskabet var sidste år fremme.

Ole K. Hansen vil ikke sætte et præcist tal på, hvor meget han har tjent på handlen, men siger, at årets overskud på 191 mio. kr. er »påvirket af en række faktorer«. Hans provenu kan altså i virkeligheden være endnu større, hvis f.eks. dele af betalingen først falder senere.

»Man kan derfor ikke deraf udlede salgsprovenuet for Hamlet Protein. Der er mellem parterne i den handel aftalt ikke at oplyse salgssummen, så det kan jeg ikke kommentere nærmere,« siger han.

Alle muligheder er åbne

Ole K. Hansen

Efter saltvandsindsprøjtningen fra handlen har OK Biotech ifølge det nye regnskab en egenkapital på 250 mio. kr. Den nyslåede kvartmilliardær ønsker dog ikke i detaljer at løfte sløret for, hvordan pengene skal placeres fremover.

»Det er almindelig forvaltning indtil videre. Der er selvfølgelig mulighed for at investere i andre firmaer også, hvis jeg finder nogle spændende muligheder der. Alle muligheder er åbne,« siger han.

Af oplysninger fra Erhvervsstyrelsen fremgår det, at Ole K. Hansens selskab siden maj i år har ejet en del af fonden Aros Private Equity I. Dette ønsker han ikke at uddybe.

Det er Ole K. Hansen, der har kontrollen med OK Biotech i form af a-aktierne i selskabet, endskønt børnene Christina Wedel Hansen, Camilla Kaae Wedel og Helene Wedel er blevet medejere med b-aktier.

Læs også