Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Minkavlere ånder lettet op: Katastrofen er afværget

Alt tyder nu på, at det er lykkedes at nedkæmpe en frygtet sygdom, som det seneste år har truet den danske milliardeksport af minkskind.

Den danske milliardeksport af minkskind er reddet. En frygtet sygdom på minkfarmene ser nu ud til at være nedkæmpet.
Foto: Mik Eskestad Foto: Mik Eskestad

Den danske milliardeksport af minkskind har det seneste år været truet af et voldsomt udbrud af den frygtede sygdom plasmacytose. Nu tyder alt dog på, at det er lykkedes for branchen at nedkæmpe den smitsomme sygdom.

For et halvt år siden var næsten 300 danske minkfarme ramt af smitten, men den seneste screening af samtlige danske minkfarme viser, at udbruddet nu stort set er kvalt.

»Der er kun fundet plasmacytose på 20 farme. Dermed er antallet af fund tilbage på et "normalt" niveau, omend den geografiske spredning af fundene stadig er lidt større end normalt,« fortæller Lars Eilertsen, der er minkavler og medlem af Kopenhagen Furs bestyrelse.

Plasmacytose var frem til 1980'erne udbredt på danske minkfarme, men branchen har gennem tre årtier brugt store ressourcer på at udrydde sygdommen. Indsatsen har været så effektiv, at Danmark som det eneste land i verden har været stort set fri for plasmacytose i 20 år frem til det store udbrud i efteråret 2015.

Dansk minkavl
  • Der er omkring 1.450 minkavlere i Danmark.
  • De producerer årligt cirka 18 mio. minkskind og tegner sig dermed for omkring 22 pct. af den globale produktion.
  • De danske minkavlere ejer Kopenhagen Fur, som er verdens største auktionshus for minkskind.
  • Den danske eksport af minkskind har i perioder haft en værdi af over 10 mia. kr., men ventes i år at falde til 6 mia. kr.
  • Minkskind tegner sig for omkring 30 pct. af Danmarks eksport til Kina / Hongkong.
  • 6.000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark

De mange år uden plasmacytose er en væsentlig del af forklaringen på, at branchen i samme periode har udviklet sig til en kæmpe eksportsucces. I år med gode skindpriser er værdien af den danske minkeksport over 10 mia. kr.

Det ville være et kæmpe tilbageslag for denne eksport og hele minkbranchen, hvis plasmacytose bed sig fast på de danske farme. Sygdommen medfører, at de smittede dyr lettere får infektioner, deres kuldstørrelser bliver mindre, og skindkvaliteten bliver ringere, hvilket går ud over salgspriserne.

»Derfor er det en enorm lettelse, at udbruddet nu ser ud til at være nedkæmpet. Det så virkelig grimt ud i vintermånederne. Især fordi udbredelsen var så ekstrem, og vi ikke kunne finde ud af, hvorfra smitten kom. Vi er næsten sikre på, at sygdommen blev bragt ind på farmene med foderet, men vi har aldrig fundet den rygende pistol – den primære smittekilde,« fortæller Lars Eilertsen, der er formand for Kopenhagen Furs plasmacytoseudvalg.

Problemet med at identificere smittekilden har skabt stor nervøsitet og usikkerhed i branchen.

»Frygten var jo, at hele indsatsen med at tømme smittede farme for dyr og rengøre staldene, kunne vise sig at være forgæves, hvis man efterfølgende smittede de nye dyr med inficeret foder. Heldigvis tyder alt på, at der ikke kommer ny smitte ind på farmene. De nye tal viser, at indsatsen har været en kæmpe succes,« siger Lars Eilertsen.

Da udbruddet kulminerede i vintermånederne var næsten 20 pct. af de danske minkfarme smittet. Nu er der kun smitte på 1,3 pct. af farmene. De mange minkavlere, der har gennemført en fuldstændig sanering - dvs. tømt og rengjort farmen - har købt nye dyr hos deres kolleger i branchen.

Over 800.000 avlsdyr er flyttet fra raske til sanerede farme. Den samlede pris for at nedkæmpe sygdommen løber op i 250 - 300 mio. kr. Det er dog peanuts sammenlignet med de tab, der havde ramt branchen, hvis det ikke var lykkedes at nedkæmpe sygdommen.

BRANCHENYT
Læs også