Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Prispres har sendt indtjeningen i dørken på landets privathospitaler

De danske privathospitaler må efter et stærkt 2014 og stigende omsætning i milliardklassen notere kraftig tilbagegang i indtjeningen. Det skyldes særligt prispres fra regionerne, lyder det fra branchen selv.

Nis Alstrup, adm. direktør for Aleris-Hamlet Hospitaler ser en branche, der også i de kommende år vil være præget af yderligere konsolidering. Foto: Aleris

Det er langt fra lige så lukrativt at drive et privathospital i Danmark, som det var i de glade dage op til finanskrisen, da ordene privathospital og overbetalt nærmest var uadskillelige.

Overskuddet hos de tidligere så omdiskuterede privathospitaler i Danmark er nemlig på bare ét år mere end halveret, selvom omsætningen ellers er steget mærkbart som følge af flere og flere opgaver. Det viser en gennemgang af regnskaberne for medlemmerne af Sundhed Danmark, Brancheforeningen for privathospitaler og klinikker (tidligere BPK), som Finans har foretaget.

Sådan har vi gjort
  • Finans’ opgørelse tager udgangspunkt i Sundhed Danmarks medlemmer, der ifølge brancheorganisationen for privathospitaler og klinikker (tidligere BPK) dækker omkring 75 pct. af Danmark for privathospitaler og klinikker målt på lønsum. Derudover indgår Hejmdal Privathospital.
  • Finans har gennemgået alle årsregnskaberne for 2014 og 2015, mens der som følge af skævt regnskabsår for enkelte selskaber, markeret med * i grafikken, er tale om årsregnskaber for 2013/2014 samt 2014/2015.
  • CFR Hospitalers årsregnskab er negativt påvirket af en større skattebetaling end årene før, mens Privathospitalet Mølholms P/S’ resultat tager udgangspunkt i diverse partnerselskabers bag.
  • Det har ikke været muligt at finde regnskaber fra privathospitaler og klinikker som Cutenea Aarhus Hudcenter, Nørmark Privathospital, Remeo Vejlefjord, Skovhus Privathospital, Storkklinik og Viborg Privathospital.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det er rigtig svært at tjene penge i vores branche. Det skyldes, at vi er udsat for et markant prispres,« siger Nis Alstrup, adm. direktør for Aleris-Hamlet Hospitaler, der er det største, landsdækkende privathospital i Danmark.

Mens medlemmerne af Sundhed Danmark i 2014 havde et overskud på lige over 25 mio. kr. efter skat, måtte de i 2015 nøjes med et overskud på lige under 11 mio. kr. efter skat. Det på trods af, at medlemmerne, som står for ca. 85 pct. af branchens omsætning på lige under 2 mia. kr. om året, havde 129.000 patienter mod 103.000 patienter i 2014.

Hvem er Sundhed Danmark?
  • Sundhed Danmark (tidligere BPK) er brancheorganisationen for privathospitaler og klinikker i Danmark.
  • Sundhed Danmarks medlemmer stod i 2014 for ca. 85 pct. af den samlede branches bruttoomsætning på 1,7 mia. kr.
  • De danske privathospitaler og klinikker beskæftiger omkring 1.300 personer.

Aleris-Hamlet kunne mærke presset i 2015, da indtjeningen faldt næsten 6 mio. kr. til et overskud på 8,9 mio. kr. efter skat. Værst gik det for Privathospital Varde, der tabte 13,1 mio. kr.

»Hvis du kigger på, hvad vi får for at lave en udredning, svarer det - sat på spidsen - til, hvad det koster at gå til damefrisør. Priserne er på det niveau, og det skyldes, at der er så meget fokus på pris og kvantitet,« siger Anette Damgaard, adm. direktør for Privathospital Varde.

Der er nogle områder, f.eks. MR-scanninger og forholdsvis standardiserede operationer, der er sendt i udbud, hvor vi er ved at nærme os et niveau med så lave priser, at de nok også er for lave.

Jesper Luthman, branchedirektør i Sundhed Danmark

»Der er nogle områder, f.eks. MR-scanninger og forholdsvis standardiserede operationer, der er sendt i udbud, hvor vi er ved at nærme os et niveau med så lave priser, at de nok også er for lave,« siger Jesper Luthman, branchedirektør i Sundhed Danmark.

Ifølge Nis Alstrup er MR-scanninger et rigtig godt eksempel på udbud, hvor nogle aktører i branchen har budt så lavt ind, at de taber penge på det. Prispresset kommer ifølge ham ikke kun fra regionerne, men også fra forsikringsselskaberne, som har været gode til at forhandle lave priser.

Det har ikke været muligt at få et interview med Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, men han siger i en skriftlig kommentar, at regionerne er »(…) både glade og tilfredse med de aftaler, vi har indgået med privathospitalerne.«

Brutto-omsætningen for medlemmerne af Sundhed Danmarks medlemmer lå i 2014 på 1,7 mia. kr. Det præcise tal for 2015 er endnu ikke opgjort, men ifølge Sundhed Danmark steg omsætningen »ganske meget« i 2015.

Selskaberne, der er markeret med *, har skævt regnskabsår. Her er regnskaberne for 2013/2014 og 2014/2015 anvendt.

BRANCHENYT
Læs også