Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Høsten er en dukkert i milliardklassen for landmændene

Årets høst tegner til at blive en slem skuffelse for de kriseramte landmænd. Det dårlige vejr har gjort store indhug i udbytterne

Høsten tegner til at blive en slem skuffelse for de danske landmænd.
Foto: Charlotte de la Fuente  Foto: Charlotte de la Fuente

De kriseramte danske landmænd bliver i disse dage ramt af endnu et alvorligt økonomisk tilbageslag.

Årets høst er i store dele af landet hårdt ramt af dårligt vejr og skadedyr. Derfor er udbytterne betydeligt under det normale niveau, og det kommer til at koste dyrt på bundlinjen, som i forvejen er rød på mange gårde.

»Vinterbyggen har leveret udbytter, som er 10-15 pct. lavere end i et normalår. Rapsen er kørt helt skævt og udbytterne ligger 20-25 pct. under det normale, gennemsnitlige niveau,« fortæller Mogens Frederiksen, vicekoncerndirektør i grovvarekoncernen DLG.

De seneste fem år har den gennemsnitlige danske kornhøst været 9,4 mio. tons (+ raps). De to største afgrøder er vinterhvede og vårbyg, og i store dele af landet er høsten af disse to afgrøder først lige begyndt. I den sydlige del af landet er man dog nået langt, og herfra er resultaterne nedslående.

»På Lolland er 90 pct. af markerne efterhånden høstet, og generelt har der været tale om skuffende udbytter - dog med store lokale udsving. På nogle marker har udbytterne været 20-25 pct. under normalen, men det totale udbytte kommer nok til at lande 10 pct. under et gennemsnitsår,« vurderer Bo Secher, planteavlschef hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

Den skuffende høst er et resultat af en lang tørkeperiode i maj og juni efterfulgt af perioder med kulde og rigeligt med regn, fortæller landskonsulent Lars Bonde Eriksen fra landbrugets rådgivningscenter, Seges. Han tilføjer, at rapsen tilmed har været hårdt angrebet af skadedyr.

Da gennemsnitshøsten er omkring 9,4 mio. tons, vil et landsdækkende udbyttefald på 10 pct. reducere høsten med næsten 1 mio. tons. Isoleret set burde det få priserne til at stige, men i andre verdensdele har landmændene høstet store udbytter, og samlet set tegner den globale høst til at blive på niveau med rekordåret 2015. Derfor er kornpriserne relativt lave.

»Priserne er nu 10-12 kr. (pr. 100 kg., red.) lavere end for et år siden,« vurderer Mogens Frederiksen,

Et prisfald på 10 kr. kombineret med 10 pct. lavere udbytter vil reducere værdien af den danske kornhøst med omkring 1,8 mia. kr. Endnu mangler der dog at blive høstet store arealer i det nordlige Danmark, så det endlige resultat af høsten er endnu usikkert.

Mens udbytterne generelt ser ud til at skuffe på grund af det dårlige vejr, ser kvaliteten af kornet - målt ved proteinindholdet - ud til at være stigende i år. Det kan skyldes, at den omdiskuterede landbrugspakke giver landmændene adgang til at bruge mere gødning.

BRANCHENYT
Læs også