Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskerne køber mere kvalitet i supermarkedet - men bruger stort set ikke flere penge

Supermarkeder og andre butikskæder melder om stor stigning i salget af dyrere fødevarer. Alligevel er markedet fortsat presset for den samlede branche.

Discountkæder - som her Kiwi - har samlet erobret en stor del af det danske marked for dagligvarer. Foto: Joachim Ladefoged.

Det dystes intenst blandt danske dagligvarekæder om at få danskerne til at bruge flere penge på mad. Men selv om der investeres millioner i butikker og skrues op for flere varer i højere kvalitet, spores fortsat kun yderst behersket vækst i den samlede branche. 

Målt over nogle årtier har tendensen også været klar. Ifølge Danmarks Statistik er forbruget af fødevarer faldet fra at udgøre 24 pct. af de private husstandes totalforbrug i 1981 til nu mindre end 15 pct.

Analysen

En analyse over de seneste offentliggjorte regnskaber for de 25 største danske virksomheden inden for dagligvarer viser:

 • I 2015 oplevede branchen en svag stigning i omsætning og en markant stigning i nettoresultat.
 • Stigningen i nettoresultatet er i høj grad præget af fremgang hos Coop Danmark. Uden Coop steg det samlede nettoresultat 3 pct. frem for 11 pct.
 • Omsætningen for de 25 analyserede selskaber steg med 1,3 pct.
 • Driftsresultatet gik frem med 16 pct.
 • Generelt er dagligvarebranchen karakteriseret ved lave overskudsgrader men derimod høje omsætningshastigheder.
 • Egenkapitalen steg med 13 pct. - drevet af en stigning hos Dansk Supermarked med 27 pct. Uden den var egenkapitalen i branchen blot steget med 3 pct.
 • Medarbejderstablen faldt med 0,38 pct. til 49.649.ansatte.

Kilde: Dansk Aktie Analyse.

Samtidig er konkurrencen i butiksleddet øget markant de seneste år med især fokus på pris. Seks discountkæder har ekspanderet massivt og sidder nu samlet på over 40 pct. af det samlede salg i deres knap 1.600 butikker.

Udviklingen for det aktuelle understreges også af månedlige opgørelser fra Danmarks Statistik for detailhandlen. Fra maj til juli i år var væksten i salget af fødevarer således på 0,1 pct.

»Markedet er temmelig fladt, og der skal et langt sejt træk til for at vende udviklingen. De store aktører forsøger dog alligevel at satse ved at opgradere butikker og sortiment. Det afgørende for den udvikling er, om det lykkes for kæderne at få danskerne til at bruge flere penge,« siger direktør og detailekspert Henning Bahr, Retail Institute Scandinavia.

Hos Coop Danmark erkender informationsdirektør Jens Juul Nielsen, at der fortsat er pres på salget i den samlede sektor. Men han understreger, at en øget satsning på højere kvalitet og bl.a. økologi nu ser ud til at give resultat.

»I årene efter finanskrisen har markedet været præget af discount – både i butiksudvikling og i supermarkederne, der har taget flere discountvarer ind. Og det vil tage lang tid at vende markedet, men der er klare tendenser. I Coop er salget af produkter i vores egne discountmærker således dykket med 13 pct. de seneste 12 måneder, mens de dyrere mærker til gengæld går frem med 10-20 pct.,« siger Jens Juul Nielsen.

Coop Danmark
 • Coop Danmark driver kæderne Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Irma og Fakta.
 • 1.200 butikker rundt om i Danmark.
 • Koncernen omsætter for ca. 45 mia. kr. inkl. en række selvstædige brugsforeninger. Uden dem er omsætningen ca. 40 mia.
 • Ejes af 1,6 mio. medlemmer – danske forbrugere.

Dagligvarehandlen domineres af de tre store aktører - Dansk Supermarked, Coop Danmark og Dagrofa  - med deres forskellige kæder. Dertil kommer især discountkæderne Rema1000, Lidl og Aldi.

Dansk Aktie Analyse har for Finans netop lavet en analyse over udviklingen i de 25 største selskaber i dagligvarehandlen baseret på de senest offentliggjorte regnskaber. Analysen viser, at der i 2015 var en svag samlet stigning i omsætningen, der løftede sig med 1,3 pct.

Med til billedet hører også, at i analysen indgår Dansk Supermarkeds koncernregnskab, som også omfatter Netto-kædens discountbutikker i udlandet. Til gengæld er den tyskejede discountkæde Lidl ikke regnet med, da den ikke offentliggør driftsregnskab for de danske aktiviteter.

BRANCHENYT
Læs også