Serier

Erhvervslivet og LO går sammen om hård kritik af regeringens milliardbesparelser

Regeringen får nu massiv kritik fra både arbejdsgivere og fagbevægelsen for store nedskæringer i uddannelsesområdet. Over 10 mia. kr. skal skæres frem til 2020.

Hvilken vej skal Danmark?
Erhvervslivets toporganisationer og lønmodtagernes hovedorganisation LO retter en skarp kritik af regeringen for at kræve besparelser på over 10 mia. kr. de kommende år. 
Foto: Gregers Tycho Foto: Gregers Tycho

Landets to største arbejdsgiverorganisationer, Dansk Industri og Dansk Erhverv, retter sammen med lønmodtagernes hovedorganisation LO nu en skarp kritik af regeringens planer om at skære i uddannelsesområdet.

Stik imod de signaler, som regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen har sendt om, at erhvervsuddannelserne og uddannelsesområdet som helhed er en topprioritet, viser en gennemgang af finanslovsforslaget nu, at der primært takket være omprioriteringsbidraget forsvinder over 10 mia. kr. frem til 2020.

Kort om omprioriteringsbidrag
  • Omprioriteringsbidraget så dagens lys i regeringsgrundlaget sidste sommer. Det gik i starten ud på, at kommunerne skulle aflevere 1 pct. af deres budget – svarende til 2,4 mia. kr. årligt – til statskassen frem til 2019. Målet var at effektivisere kommunernes økonomi.
  • I økonomiaftalen mellem kommunerne og regeringen fra denne sommer blev bidraget droppet.
  • Diverse ressortområder skulle også spare 2 pct., men i finanslovsforslaget for 2017 fremgår det, at det fortsætter også i 2020. Samtidigt skal en række andre, bl.a. a-kasserne, bidrage med 2 pct.

»Det er ikke en måned siden, at regeringen i trepartsforhandlingerne satte tykke streger under, at det var vigtigt, at flere unge tog en uddannelse. Nu foreslår den så at køre en grønthøster ind over hele området,« siger LO’s formand Lizette Risgaard, der kalder finanslovsudspillet »en ommer.«

I Dansk Erhverv mener uddannelses- og forskningspolitisk chef Mette Fjord Sørensen, at besparelserne rammer helt skævt ifht. de politiske udmeldinger om behovet for bedre og dygtigere unge.

Frem for en bogholderstrategi med 2 pct., så må man træffe nogle politiske prioriteringer

Mette Fjord Sørensen, Uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv

»Det er ikke hensigtsmæssigt med de besparelser, for vi skal leve af viden og kloge hænder. Vi siger ikke, man ikke kan spare, men man kan altså ikke spare så mange penge på de uddannelser, uden at det får konsekvenser for kvaliteten. Frem for en bogholderstrategi med 2 pct., så må man træffe nogle politiske prioriteringer,« lyder det.

Oven i de 10,2 mia. kr. ventes der fra 2019 at ryge en bunke milliarder fra SU’en til 2025-planen. Selv om halvdelen kommer retur i form af en kompetencefond, så ærgrer Dansk Erhverv sig over priorieten.

»Vi støtter en omlægning, men vi mener, at størstedelen af provenuet skal retur til sektoren, så vi får kvalitet i uddannelserne. Det er der ikke lagt op til nu,« tilføjer Mette Fjord Sørensen.

Det er på ingen måde noget, der er groet i vores have.

Charlotte Rønhof, Underdirektør, Dansk Industri.

Underdirektør i Dansk Industri, Charlotte Rønhof, bakker op om at reducere SU’en, men ser gerne, at der kommer flere penge over i kompetencefonden. Når det handler om besparelserne med omprioriteringsbidraget på finansloven, siger hun:

»Det er på ingen måde noget, der er groet i vores have. Det betyder ikke, at man ikke skal se på at effektivisere, men nu er vi på et niveau, hvor vi bliver bekymrede for kvaliteten,« siger Rønhof.  

Finans har forsøgt at få fat i forskellige Venstre-folk til at kommentere kritikken, men det har ikke været muligt.

Læs også
Top job