Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vindmølleindustrien lover historisk billige havmølleparker

Vindmølleindustrien er klar med løfter om at slanke prisen på havvindstrøm markant. Alt sammen for at sikre opførelsen af de kystnære havmølleparker, som regeringen vil skrotte.

Dong vandt opførelsen af Anholt-havmølleparken i 2010 med et bud, der sikrer energikæmpen 1,05 kr. for den leverede havvindstrøm i 12 år. Nu lover Vindmølleindustrien imidlertid markante prisfald i kampen for at sikre opførelsen af kystnære havmølleparker. Foto: Dong Energy Foto: Finn Frandsen

Vindmølleindustrien er klar til at skære dybt i prisen på havvind.

Prisfald på havvind
 • I 2010 løb Dong med Anholt-parken i Kattegat med et bud på 1,05 kr. for al leveret havvindstrøm i omkring 12 år.
 • I 2015 vandt Vattenfall opførelsen af Horns Rev 3-parken i Nordsøen. Det skete med et bud på 0,77 kr. for havvindstrømmen i de første 11-12 år.
 • I juli 2016 vandt Dong opførelsen af to hollandske havmølleparker med et bud på 0,54 kr. Buddet tager dog hensyn til, at Dong er sikret de 0,54 kr. i 15 år.
 • Omregnet til danske markedsvilkår svarer budprisen derfor til prisen for Horns Rev 3-parken.
 • Mandag offentliggøres vinderen af opførelsen af 350 megawatt (MW) kystnære havmøller. Vinderbuddet vil være på under 0,55 kr.
 • Vindmølleindustrien har senest spillet ud med et prisloft over den kommende Kriegers Flak-havmøllepark, der skal opføres i Østersøen fra 2019.
 • Prisloftet lyder på 0,70 kr., men allerede nu kalkulerer branchen med en pris på 0,65 kr.

I kampen for at redde de kystnære havmølleparker, som regeringen lægger op til at sløjfe i sit 2025-udspil, smider Vindmølleindustrien nu et sparekatalog på bordet, der i ét hug skærer 2,2 mia. kr. af prisen på Kriegers Flak-havmølleparken, og samlet leverer kataloget besparelser på 7,3 mia. kr.

»Vores forslag vil give den besparelse, som regeringen er ude efter. Dermed er det muligt at bevare de kystnære havmølleparker, uden at der pilles ved regeringens økonomiske råderum,« siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, med henvisning til regeringens grønne sparemål i 2025-udspillet på 7,2 mia. kr.

Det overraskende udspil fra vindmølleaktørerne kommer, netop som klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) mandag ventes at løfte sløret for vinderen af de kystnære havmølleparker.

Finans erfarer, at vinderbuddet er på under 0,55 kr. for hver leveret kilowatt-time (kWh) vindstrøm. Det er kun et år siden, at Vattenfall vandt Horn Rev 3-parken med et bud på 0,77 kr.

Vores forslag vil give den besparelse, som regeringen er ude efter.

Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien

De Konservative ser sparekataloget som den perfekte løsning til at holde liv i det skrantende energiforlig og de kystnære havmøller, fordi forslaget – som krævet af regeringen - anviser en krone til krone-finansiering af de kystnære havmøller.

»Derfor vil vi også bede klima- og energiministeren om at indgå en koncessionsaftale med vinderen af udbuddet på de kystnære havmøller, når vinderen bliver kendt mandag,« siger finansordfører Brian Mikkelsen (K).

2012-energiaftale
 • Det var et samlet folketing, der i marts 2012 indgik, hvad daværende klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) kaldte en historisk aftale.
 • Liberal Alliance og Alternativet er ikke en del af energiforliget.
 • Aftalen baner vejen for et endegyldigt farvel til brug af kul, gas og olie i 2050.
 • Første skridt er en massiv udbygning med vindkraft frem mod 2020, og i 2035 skal al el og varme komme fra grønne energikilder som sol, vind og biobrændsler.
 • Aftalen er bl.a. opførelsen af to havmølleparker, Horns Rev 3 og Kriegers Flak, på i alt 1.000 megawatt (MW).
 • Samtidig er målet at opføre 500 MW kystnære havmølleparker, hvilket i juli 2014 blev ændret til 350 MW og 50 MW forsøgsmøller.
 • Den nuværende energiaftale løber fra 2012 til 2020.

Dansk Folkeparti jubler til gengæld ikke over Vindmølleindustriens alternative sparekatalog.

»Det er fint, at Vindmølleindustrien kommer med nogle forslag til, hvordan vi billiggør energipolitikken, og det tager vi imod med kyshånd. Men grundlæggende synes vi, at kystnære havmøller er en dårlig idé. Det er ikke kun et spørgsmål om pengene, men også placeringen tæt på kysten er problematisk,« siger klima- og energiordfører Mikkel Dencker (DF).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Læs også
Top job