Serier

Tusindvis af ledige skal kæmpe om få deltid-jobs

Der er slet ikke nok jobs til de tusindvis af ledige, der skal leve op til 225-timers reglerne for at bevare fuld ydelse. Beskæftigelsesministeren mener, der er et stort marked, mens LO kalder det »symbolpolitik«.

Hvilken vej skal Danmark?
Rigtig mange ledige kommer til at gå ned i ydelse, fordi de bliver ramt af reglen om 225-timers job. Årsagen er, at de ikke kan tage et fuldtidsjob, og udbuddet af jobs på få timer er lavt. Foto: Thomas Borberg Foto: Thomas Borberg

Det bliver mere end svært at leve op til reglerne om 225-timers beskæftigelse for mange af de 56.000 borgere, der har fået brev om, at de er i potentielt kan få en lavere offentlig ydelse fra 1. oktober.

Fakta om 225-timers reglen
  • Regeringen indførte sidste år et beskæftigelseskrav til ledige på kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse, så de fra 1. oktober 2016 skal have mindst 113 timer ustøttet arbejde det foregående halvår for at få den fulde ydelse.
  • Modtager man uddannelseshjælp eller kontanthjælp og ikke lever op til kravet, reduceres ydelsen med mellem 500 kr. og 1.000 kr. om måneden, afhængig af om man som forsørger får over eller under 14.575 kr. om måneden. For ikke-forsørgere er beløbet 10.968.
  • Hvis jobcentret vurderer, en person ikke kan varetage et job på 225 timer om året, bliver denne fritaget. I august skrev beskæftigelsesministeriet i et svar, at der ud af 156.600 i gruppen var 67.100, som var undtaget for reglen.
  • Hvis et ægtepar begge modtager ydelsen uden at leve op til kravet, kan den ene ydelse helt bortfalde.
  • Læs mere om krav, regler og sanktioner her.

Årsagen er, at gruppen skal have 225 timers arbejde om året for at fastholde kontanthjælp, men hos flere kommuner med høj ledighed lyder vurderingen, at det ikke er realistisk. Samtidig oplyser jobportalen Jobindix, at kun 5 pct. af deres jobannoncer er deltidsstillinger.

Det svarer til ca. 500 jobs, og langt størstedelen af disse kræver en uddannelsesbaggrund som eksempelvis sygeplejerske eller pædagog.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen mener ikke, at man kan bruge antallet af opslåede stillinger som pejlemærke og påpeger samtidig, at kommunerne selv har visiteret den gruppe, der nu står til at få sænket ydelserne.

»Det er mennesker, der hele tiden har haft pligt til at være job- eller uddannelsessøgende. Forpligtelserne har været kendt længe, og der er en gruppe, der nu vil opleve effekterne af 225-timers reglen.«

Har du et indtryk af, hvad omfanget af jobs på 5-10 timer om ugen er?

»Nej, men 100.000 har et job på under 14 timer, så der er et rigtig stort jobmarked for deltidsstillinger med lille timetal.«

Formanden for LO’s 1 mio. medlemmer, Lizette Risgaard, kalder reglen symbolpolitik. Hun understreger, at dem, der kan arbejde, skal arbejde, men at man skal holde op med at jagte dem, der ikke kan.  

»Uanset om det er 225, 500 eller 2000 timer, man leder efter, så er det svært at finde arbejdsgivere, som tager de svagere grupper, så det med at politikere vil straffe folk til den reaktion, de vil have, er forkert, og taberne bliver børnene. Man er i gang med et socialt eksperiment, som heller ikke virkede sidste gang,« siger Risgaard.

Om muligheden for at tusindvis af borgere kan få job i få timer om ugen, siger Kaare Danielsen, direktør i Jobindex:

»Der er ikke nogle nemme stillinger tilbage i Danmark. Dem, der siger, man bare kan blive kasseekspedient, ved ikke, hvad det vil sige, for her er der også krav om at være servicemindet, betjene kunder, hovedregning osv.«

Det med at politikere vil straffe folk til den reaktion, de vil have, er forkert, og taberne bliver børnene.

Lizette Risgaard, formand for LO

Jyllands-Posten har henvendt sig til flere kommuner i den tunge ende af ledighedsskalaen. Her har i alt 8.858 ledige fået brev om, at de er i fare for at gå ned i ydelse 1. oktober.

En af dem er i Brøndby Kommune, hvor 360 borgere har fået brev. Men jobkonsulent Lars Foss vurderer, at der kun er 2-5 jobs med en arbejdstid på under 40 timer om måneden.

»På kort sigt er der nogle svage borgere, som får det svært, og som vi ikke kan få ud i virksomhederne.«

Læs også
Top job