Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Guldregn til Dankort-chefer er »ikke normalt« - så meget scorer de i forhold til det typiske

To amerikanske kapitalfonde samt ATP står til at score ca. 500 pct. på investeringen i Nets, mens 70 ledende medarbejdere får deres investering 100 gange igen.

Den økonomiske gulerod til Nets' ledelse i forbindelse med børsnoteringen er af en helt anden kaliber, end hvad danske og nordiske kapitalfonde benytter sig af. LEHMANN MARTIN Foto: Martin Lehmann

Det er et ekstremt aggressivt incitamentsprogram, som de amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital har indført i Nets, og som nu ser ud til at belønne 70 ledende medarbejdere med en gevinst på ca. 100 gange deres egen investering.

De ledende medarbejdere, der har investeret i alt 20 mio. kr. i Nets, står til at score 1,6-2,4 mia. kr., alt efter hvilken kurs selskabet bag Dankort og Betalingsservice børsnoteres til.

Men hvis danske virksomhedsledere begynder at drømme om et opkald fra en kapitalfond, bør de nok skrue en anelse ned for forventningerne. Eller håbe på, at det er et amerikansk eller britisk telefonnummer, der ringer.

For det er en usædvanligt høj gevinst, som Nets' ledere står til at score, lyder det samstemmende fra kilder i den danske kapitalfondsbranche.

»Gearing af den størrelse og med den konstruktion, som der her tilsyneladende er tale om, virker ekstremt aggressivt,« siger Ken Bechmann, professor ved CBS.

»Når programmet så heller ikke har noget loft, risikerer man, at beløbene i praksis kommer ud a proportioner med virkeligheden med de potentielt negative konsekvenser dette kan have eksempelvis i relation til incitamenter og fokus på den fremtidige værdiskabelse i virksomheden«.

Flere kilder fortælle, at de danske og nordiske kapitalfonde typisk benytter sig af et incitamentsprogram, der betyder, at hvis kapitalfondene fordobler sin investering på fem år, så scorer ledelsen en gevinst på omtrent det samme.

Derefter accelererer gevinsten til ledelsen, således at ledelsen scorer en forholdsvis højere højere gevinst end kapitalfonden, jo bedre det går.

Hvis kapitalfonden eksempelvis laver en gevinst på 250 pct., kan ledelsen få sin investering hjem 6-10 gange.

Og går det forrygende, og fonden får et afkast på 450 pct., kan ledelsen indkassere en gevinst på 20 gange pengene igen.

I Nets' tilfælde står kapitalfondene til at tjene 400-500 pct., mens ledelsen får investeringen hjem ca. 100 gange.

Det er altså omkring en faktor fem højere end hvad der er kutyme blandt de danske og nordiske fonde.

»Du har en gruppe primært amerikanske fonde, som er klart mere offensive i forhold til incitamentsprogrammer,« lyder det fra en central kilde blandt de danske kapitalfonde.

»Det er ikke et udtryk for, hvordan fondene generelt kører. Det er ikke normalt,« siger en anden.

Flere af landets store investorer er bekymrede for, at det aggressive incitamentsprogram i Nets risikerer at svække motivationen blandt ledelsen. 70 ledende medarbejdere i Nets kan imidlertid glæde sig - se de største vindere her.

Læs også
Top job