Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kendt dansk oliefirma dømt i bedragerisag

Dansk bunkerleverandør skal betale 10 mio. kr. i bøde. Ledende person skal i fængsel i 3,5 år. Dommen bliver anket, oplyser forsvarsadvokat.

Et kendt dansk oliefirma er tiltalt for at have bedraget en kunde for millioner ved at levere mindre mængder skibsbrændstof end faktureret.  Foto: Colourbox

En kendt dansk olievirksomhed beskyttet af navneforbud er ved retten i Kolding torsdag morgen blevet skyldig i bedrageri mod en af sine kunder, malaysiske Pacific Inter-Link.

Samtidig er er den ene af to ligeledes navnebeskyttede topfolk fundet skyldig, mens den anden er frikendt.

Straffen lyder på 10 mio. kr. i bøde til virksomheden, mens den dømte ledelsesperson skal 3 år og seks måneder i fængsel. Han er endvidere fradømt retten til at være leder af et selskab i Danmark eller i udlandet og til at beskæftige sig erhvervsmæssigt med oliehandel i fem år.

Bedragerisag mod dansk oliefirma
  • Bagmandspolitiet rejste i december tiltale for groft bedrageri mod en dansk leverandør af skibsbrændstof, såkaldte bunkers.
  • Bedrageriet skal være sket i perioden 2010-2013, og det omfatter 24 forhold af overfakturering begået mod en enkelt kunde i Malaysia: Pacific Inter-Link.
  • Udover selskabet blev to personer tiltalt, men såvel selskaber som personer har under hele sagen været omfattet af navneforbud.
  • Sagen blev indledt ved Retten i Kolding, og sidste retsmøde var den 15. september.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Retten i Kolding, der afsagde dom uden et egentligt retsmøde, hvorfor sagens parter har modtaget dommen per email.

»Retten har ved straffens fastsættelse lagt vægt på, at sagen drejer sig om bedrageri til i alt 24.348.689 kr., som er begået over en periode på næsten 3 år og har haft en systematisk og professionel karakter med involvering af medskyldige i udlandet,« hedder det i dommerens begrundelse.

Anklager hos bagmandspolitiet Knud Damgaard Kiesbye siger:

»Direktørerne og virksomheden har haft et omfattende og udspekuleret setup for at kunne bedrage kunden for millioner. Det er særligt groft, fordi det har været så systematisk. Derfor er jeg også godt tilfreds med dommen, som samtidig sender et klart signal til erhvervslivet om, at der bliver set strengt på urent trav.«

Selskabets advokat, Jacob Skude Rasmussen, oplyser, at dommen vil blive anket:

»Vi er meget overraskede og helt uforstående over for dommen. Vi mener, at vi har tilbagevist anklagerne punkt for punkt, og vi kan ikke se at der er beviser, som kan føre til denne afgørelse. Derfor har vi naturligvis besluttet at anke byrettens afgørelse på stedet,« siger han.

Bagmandspolitiet rejste tiltale i december for systematisk bedrageri for 24 mio. kr. i perioden 2010-2013.

Olievirksomheden har specialiseret sig i handel med skibsbrændstof, såkaldte bunkers, og tiltalen gik på, at firmaet fakturerede Pacific Inter-Link for mere brændstof, end der reelt blev leveret.

Det var Pacific Inter-Link, der selv anmeldte sagen til bagmandspolitiet i marts 2014, da man undrede sig over en dårlig brændstoføkonomi på to skibe, som fik leveret brændstof fra det danske firma.

Senere trak kunden anmeldelsen tilbage igen som led i et forlig, men da havde bagmandspolitiet allerede gennemført ransagninger og fundet materiale, som i bagmandspolitiets optik var tilstrækkeligt belastende til at fortsætte efterforskningen uden et egentligt offer.

Den frikendte persons advokat, Hanne Rahbek, har ingen kommentarer.

Byretten har besluttet at opretholde navneforbuddet i sagen, indtil der er faldet endelig dom.

Læs også
Top job