Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Alle vil stjæle kunder fra isenkræmmerne

De danske isenkræmmere er under hårdt pres, og det kan lukke butikker. De dyster med alt fra supermarkeder til byggemarkeder og livsstilskæder som sælger masser af udstyr til køkken og bord.

Imerco fusionerer med Inspiration på grund af hård konkurrence.
Foto: Gorm Branderup. Foto: Gorm Branderup

De danske isenkræmmere er under pres. Butikkerne møder intens konkurrence fra både møbelforretninger, supermarkeder, livsstilskæder og byggemarkeder, som i stor stil lokker kunder til med udbud af kopper, gryder, glas og køkkenting.

»Isenkræmmerne er udfordret. De har svært ved at forsvare deres omsætning, fordi mange andre satser på at sælge produkter til køkken og bord. Jeg forventer derfor, at der vil være færre butikker i de kommende år,« siger detailhandelseksperten Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia.

Isenkræmmerne er udfordret. De har svært ved at forsvare deres omsætning, fordi mange andre satser på at sælge produkter til køkken og bord.

Henning Bahr, adm. direktør i Retail Institute Scandinavia.

Han tilføjer, at en del af de traditionelle isenkræmmere har forsømt at forny sig og følge med den digitale tidsalder samt de nye forbrugerværdier.

Branchen har været igennem et udskilningsløb, der tog fart efter finanskrisen i 2008. Kæden Kop & Kande har klaret sig bedst gennem de vanskelige år, og Imerco har været igennem en effektiv turnaround.

Senest har kæderne Imerco og Inspiration besluttet at slå pjalterne sammen som et resultat af den hårde konkurrence.

Danmarks største isenkramkæde
  • Imerco og Inspiration slås efter planen sammen i efteråret, når konkurrencemyndighederne har godkendt handlen.
  • Den samlede forretning får en omsætning på ca. 1,6 mia. kr. - Imerco udgør de 1,1 mia. kr.
  • Imerco-kæden har 153 butikker og Inspiration 48 forretninger. De to kæder har knap 1.700 ansatte.
  • Parterne i aftalen oplyser, at Imerco før sammenlægningen forventer et driftsresultat på 90 mio. kr. og Inspiration 15 mio. Med stordriftsfordele er målet at nå over de 150 mio. kr.
  • I det nye selskab får Imerco nuværende hovedaktionær, M. Goldschmidt Capital, en ejerandel på 65 pct, mens fynske 3C Retail, der ejer Inspiration, får 22 pct. Den resterende ejerandel ligger hos 100 mindretalsaktionærer – især tidligere butiksejere fra Imerco-kæden.

Det kan føre til yderligere konsolidering.

»På længere sigt vil det være naturligt, at fusionen ender med ét brand og færre butikker, end de samlet har i dag,« vurderer Henning Bahr.

Det er imidlertid ikke planen ifølge Frederik Brønnum, adm. direktør for Imerco og kommende førstemand i fusionen mellem Imerco og inspiration. Han siger:

»Markedet for isenkramprodukter er stenhård, og der er behov for en konsolidering som denne. Der kommer måske samlet færre butikker i vores sektor de kommende år. Men hos Imerco og Inspiration er målet fortsat kun at vokse.«

Der kommer måske samlet færre butikker i vores sektor de kommende år. Men hos Imerco og Inspiration er målet fortsat kun at vokse.

Frederik Brønnum, adm. direktør i Imerco A/S.

Blandt de hårdeste konkurrenter er Ikea, som i de seneste år har øget omsætningen af isenkramvarer.

»Ikea Danmark har haft et godt år med en vækst på mere end 5 pct. Vores sortiment som bruges i og omkring køkkenet er vokset med mere end 10 pct. og udgør dermed en stor andel af det gode år,« siger Markus Ekewald, salgschef i Ikea Danmark.

Også Søstrene Grene satser massivt på ting til køkkenet.

»Det er en af vores hurtigst voksende kategorier. Vi producerer masser af glas, krus, bestik, viskestykker og service i eget design. Især de yngre kvinder vil gerne sætte deres eget præg på indretningen, og udskiftningen næsten lige så stor som i modebranchen,« siger Mikkel Grene, adm. direktør og medejer af Søstrene Grene, som har flere end 50 butikker i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også