Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Falck drænede landsdel for ambulancefolk via lukrative vilkår

Ambulancereddere strømmede ud af Region Syddanmark, da hollandske Bios skulle overtage ambulancedriften. De havde nemlig fået et godt tilbud af konkurrenten Falck.

Advarselsblink over Falck
BORBERG THOMAS Foto: Thomas Borberg

Da Falck tabte et milliardudbud om ambulancedriften i Region Syddanmark, drænede selskabet efterfølgende landsdelen for ambulancereddere ved at tilbyde dem ekstraordinært lukrative arbejdsvilkår andre steder i landet.

Manglen på reddere var ifølge Bios afgørende for, at det aldrig lykkedes at få økonomi i ambulancedriften, og at selskabet gik konkurs i sommer.

Da Bios skulle overtage opgaven fra Falck den 1. september 2015, forlod flere end 200 reddere regionen for at arbejde for Falck i andre landsdele.

Det skete på særaftaler, der bl.a. betød, at redderne bruger arbejdstid på at pendle på arbejde i Falcks biler, og i hovedstaden får de ifølge fællestillidsmand i Falck John Larsen betalt mad og hotel.

John Larsen bekræfter desuden, at det ikke er unormalt, at redderne kan nøjes med at arbejde i 12 timer, selv om de får løn, som om de har været på arbejde i 24 timer.

»Det er udbud og efterspørgsel. Det er der intet odiøst i,« siger han.

Sagen efterforskes imidlertid af Konkurrencestyrelsen, fordi Falcks handling kan være i strid med konkurrenceloven på grund af koncernens dominerende stilling på markedet.

Så længe sagen kører, har Falck, der bl.a. ejes af Lundbeck-fonden, Lego-familien og topchef Allan Søgaard Larsen, ingen kommentarer.

Mødet med Falck på det danske ambulancemarked har rystet Bios' ledelse i Holland.

»Vi var chokerede over at opleve dette finde sted, uden at nogen greb ind,« siger Bios' driftsdirektør, Aad Romijn.

Han hævder, at Falck på et møde i oktober 2014 gjorde det klart, at Bios ikke ville få lov til at overtage redderne i Region Syddanmark, som var helt afgørende for, at driften kunne hænge sammen.

Falck har afvist dette med, at koncernen selv havde brug for redderne.

Efter Bios' konkurs overtog Region Syddanmark selv ambulancerne, og regionen kæmper fortsat på at få rekrutteret tilstrækkeligt med reddere.

BRANCHENYT
Læs også