Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Danskerne betaler for meget for medicin - konkurrencen er reelt sat ud af kraft

Landets to medicingrossister har et duopol, hvor konkurrencen reelt er sat ud af kraft, vurderer Konkurrencerådet. Nomeco, Danmarks klart største medicingrossist, afviser.

Danskerne betaler for meget for medicinen, fordi der er for lidt konkurrence, mener Konkurrencerådet. Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Danske patienter betaler en unødig høj pris for deres medicin på landets apoteker. Det skyldes særligt de to altdominerende medicingrossister, Tjellesen Max Jenne (TMJ) og Nomeco, der opererer på et marked, hvor konkurrencen er mere end mangelfuld.

Sådan lyder den opsigtsvækkende konklusion fra Konkurrencerådet i en rapport, der offentliggøres torsdag.

Konkurrencerådets vigtigste pointer
  • Konkurrencen om distribution af medicin til apotekerne kan blive mere effektiv.
  • To grossister, TMJ og Nomeco, står for mellem 95 pct. og 100 pct. af distributionen af al medicin til apotekerne.
  • Leverandører af medicin til de danske apotekere har vanskeligt ved at handle udenom de to grossister.
  • Nye grossister har ikke kunnet etablere sig på markedet. De seneste 10 år har ingen nye aktører været i stand til at etablere sig på markedet. Det skyldes bl.a. et tæt samarbejde mellem grossister og apoteker om it-løsninger, som bevirker, at apotekerne ikke skal forholde sig til ting som varebestilling og lagerstyring.
  • Apotekerne er tilbøjelige til at holde fast i deres primære grossist.
Kilde: Konkurrencerådet.

»Vi mener, at der er alvorlige konkurrenceproblemer, og man skal gøre noget ved det,« siger professor Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.

Medicingrossisterne lever af at være leverandør af produkter og andre ydelser til de danske apoteker og hospitaler og har altså ikke udgifter til hverken forskning, udvikling eller lignende.

Ifølge Konkurrencerådet er de grundlæggende problemer, at der er et meget tæt samarbejde mellem grossisterne og apotekerne med bl.a. et it-system, som gør det meget vanskeligt for nye aktører at komme ind på markedet.

Samtidig er det i praksis umuligt for Nomeco og TMJ at konkurrere indbyrdes på pris, fordi virksomhederne er underlagt lovkrav om omkostningsbegrundelse. Det betyder i praksis, at de to grossister kender hinandens rabatter og kan justere herefter.

Hverken TMJ eller Nomeco vil stille op til interviews.

Hvem er Nomeco og TMJ?
  • Nomeco er landets største grossist og sidder på omkring 2/3 af markedet. Selskabet er ejet af tyske Phoenix. Nomeco omsatte i det seneste regnskabsår for 5,95 mia. kr. i Danmark.
  • Tjellesen Max Jenne (TMJ) sidder på omkring 1/3 af markedet. Selskabet er ejet af Celesio-gruppen, en af Europas største medicinaldistributører. TMJ omsatte i det seneste regnskabsår for 3,3 mia. kr. i Danmark.

»Vi er ikke enige i Konkurrencerådets konklusion om, at der er alvorlige problemer i distributionsleddet. Der er masser af konkurrence blandt grossisterne. Vi konkurrerer hver dag på en lang række parametre, og distributionen til apotekerne er så rationel og billig som muligt inden for den nuværende lovgivning,« udtaler Henrik Kastrup, adm. direktør i Nomeco, i en skriftlig kommentar.

Hos TMJ lyder begrundelsen, at rapporten endnu ikke er offentliggjort, hvorfor man ifølge virksomheden selv ikke er i stand til at kommentere den. Hos Konkurrencerådet er ønsket ganske klart.

»Der er to store grossister i markedet; det er der ikke noget galt i, hvis det er de dygtigste. Men vi mener, det ville være godt med flere aktører, for det plejer at give en mere dynamisk priskonkurrence, og derfor mener vi, man skal fjerne adgangsbarriererne,« siger Christian Schultz.

BRANCHENYT
Læs også