Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Byggeboom sender en tiltrængt pengeregn ned over entreprenører

Højere aktivitet gør bygge- og anlægsvirksomheder mere lønsomme, viser ny regnskabsanalyse. Trods en samlet overskudsgrad på over 5 pct., er det stadigvæk ikke godt nok, lyder kritikken.

Finanskrisen betød mange røde tal hos bygge- og anlægsvirksomhederne. Nu er aktiviteten steget, og det kan aflæses i regnskabstallene, som viser øget lønsomhed. Foto: Lars Krabbe Foto: Lars Krabbe

Entreprenørerne og håndværksmestrene tjener flere penge i takt med, at flere nye boliger og store byggeprojekter skyder op af jorden. En ny analyse fra Deloitte og Dansk Byggeri, som er baseret på over 3.000 regnskaber fra virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, viser, at den gennemsnitlige overskudsgrad er steget til over 5 pct., som mange af branchens virksomheder i årevis har stilet efter.

»Der er vækst i branchen, og det har der været et par år nu. Vi har forladt krisen, markedet ser pænt ud, beskæftigelsen stiger, virksomhederne har det bedre, og flere tager et skridt væk fra graven,« siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

I 2015-regnskaberne formåede virksomhederne at lande en samlet overskudsgrad på 5,4 pct., mens den året før lå på 4,6 pct. Samtidig viser analysen, at færre virksomheder er i fare for at gå konkurs. I 2014 var 12 pct. i farezonen, mens det kun gjaldt 6 pct. i 2015. Især entreprenører, som er beskæftiget med byggeprojekter, og betonvirksomheder tjener flere penge end tidligere.

Der er dog lang vej endnu for branchen, mener Thomas Frommelt, partner i Deloitte og leder af Deloittes branchegruppe for byggeri.

»Man skal ikke bare være tilfreds, fordi overskudsgraden nu er kommet over 5 pct. Det er stadigvæk ikke godt nok i forhold til de risici, som virksomhederne påtager sig. Virksomhederne formår ikke at hæve priserne noget mere, selv om aktiviteten stiger,« siger han og fortsætter:

»Virksomhederne siger, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft. Hvis man mangler hænder, må man være bedre til at vælge sine projekter med omhu, vælge projekter, man kan styre, og lade være med at kaste sig ud i for heftig priskonkurrence.«

Aktivitetsniveauet i byggebranchen ser ud til fortsat at stige.

»Til næste år begynder anlægsmarkedet at løje af, mens nybyggeri og renovering fortsætter med at vækste,« siger Lars Storr-Hansen.

Spørger man virksomhederne er deres forventninger til fremtiden også høje. I forbindelse med regnskabsanalysen har Dansk Byggeri foretaget en rundspørge blandt sine medlemmer. 78 pct. forventer øget vækst i det kommende år.

BRANCHENYT
Læs også