Serier

Dansk erhvervslivs underskov knuser krisen

Dansk erhvervslivs rygrad af mindre og mellemstore virksomheder bobler af optimisme, fremgår det af en ny analyse fra PWC i forbindelse med kåringen af Årets Ejerleder 2016.

Årets Ejerleder 2015
Anders Byriel, der sammen med Mette Bendix står i spidsen for tekstilvirksomheden Kvadrat, på scenen ved sidste års prisoverrækkelse i Årets Ejerleder. Foto: Nicolai Lorenzen Foto: Nicolai Lorenzen

Det syder og bobler af vækst og forventninger i det store lag af mindre og mellemstore ejerledede virksomheder. Det fremgår af årets ejerlederanalyse fra rådgivningsvirksomheden PWC, der i næste måned kårer Årets Ejerleder 2016.

Her kan man læse, at 65 pct. af ejerledervirksomhederne er vokset mere end 25 pct. de seneste tre år, og forventningerne hos så godt som alle ejerledervirksomheder er tunet ind på mere vækst også i de kommende år.

Fakta om analysen
 • Analysen blev gennemført i september 2016.
 • Analysen baserer sig på interviewdata fra de ejerledere, der er nomineret som Årets Ejerleder 2016. I analysen indgår svar fra 128 ejerledere. PwC analyserer ca. 4.000 ejerledede virksomheder ud fra offentlige regnskabstal
 • Virksomhederne er alle ejerledede virksomheder, der er blevet udvalgt til at deltage i Årets Ejerleder-konkurrence på basis af seneste års nøgletal mv.
 • Udvælgelseskriterier:
  - A/S – ApS – P/S
  - Minimum ti ansatte
  - Eksisteret i minimum fem år
  - Positiv egenkapital i seneste regnskab
  - Positivt resultat i seneste regnskab
  - Vækst i dækningsbidrag, set over en treårig periode
  - Ekskl. børsnoterede og deres datterselskaber
  - Ekskl. datterselskaber af udenlandske virksomheder
  - Ekskl. virksomheder fra Børsens Top 1000
  - Ejerlederen skal have indflydelse på den daglige drift
  - Ejerlederen skal have en betydende ejerandel (> 20 %)

»Der er rigtig god vækst i øjeblikket, og de mest succesfulde af ejerlederne signalerer også forventning om yderligere vækst fremover. Forventningerne er rimeligt høje, og det er helt klart positivt,« siger Jesper Møller Langvad, partner i PWC.

Særligt glæder han sig over, at væksten sker organisk og ikke via opkøb.

»Det er basal god vækst med de eksisterende produkter på de eksisterende markeder. Det er udtryk for, at virksomhederne føler, at de har fået bedre fat. Det er godt for Danmark, fordi det betyder flere nyansættelser og flere investeringer, hvis det sker,« siger Jesper Møller Langvad.

Også Sigurd Schou Madsen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv, fremhæver de ejerledede virksomheders præstationer.

»Ejerledere har et helt særligt engagement for at drive virksomheden, ligesom de har en ekstremt tæt viden omkring produktet og kunderne. De kender simpelthen deres virksomhed fra A til Z, fordi de mange gange har startet den op. Det er en stor del af forklaringen på, hvorfor de overgår deres vækstforventninger,« siger han og kalder væksten hos ejerlederne for opløftende og i de kommende år også afgørende for at trække dansk vækst op.

En ting bekymrer ham dog:

»Når man ser på forventningerne til nye investeringer, er der grund til bekymringer.«

Ifølge Kent Damsgaard, vicedirektør i Dansk Industri, er der stor forskel på, hvordan de ejerledede virksomheder har klaret sig de senere år. Mange og de bedste har klaret sig rigtig godt på grund af deres langsigtede strategiske fokus, mens andre mangler at komme i gang med den digitale omstilling.

Seneste fem års landsvindere af Årets Ejerleder

2015: Anders Byriel fra Kvadrat A/S

2014: Susanne Hessellund fra Bel Air Aviation A/S

2013: Thomas Dinesen fra Dinesen Floors

2012: Peter Eriksen fra Nilpeter A/S

2011: Jørgen Hallundbæk fra Welltec A/S

»Ejerlederne har en særlig mulighed for at tænke langsigtet og strategisk, og det gavner deres forudsætninger for vækst. Men meget hviler på ejerlederne, fordi de ofte står med hele beslutningen selv,« siger han og fremhæver, at adgangen til kapital er blevet nemmere end i årene efter finanskrisen.

Derfor er der plads til at øge forventningerne til vækst.

Læs også
Top job