Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Historiens laveste bud truer Dongs guldæg

Dongs konkurrenter er tilfredse med et lavere afkast end det danske selskab, og det vil ramme indtjeningen på nye projekter.

Dong Energy har scoret tocifrede afkast på havvindmøller. Men fremover må firmaet tage til takke med lavere afkast, lyder vurderingen fra flere sider.

Med onsdagens vindende bud på havmølleparken Kriegers Flak har svenske Vattenfall smidt en økonomisk håndgranat, der rammer Dongs aktionærer.

For mens de danske elkunder kan glæde sig over, at der barberes milliarder af regningen for den grønne omstilling, så viser Vattenfalls vinderbud, at afkastet på havvind er i frit fald.

Sådan lyder det hele vejen rundt i branchen, og Dongs aktie er da også faldet kraftigt.

»Der sker så kraftig en intensivering af konkurrencen, at det ser meget svært ud for Dong at opretholde de gode afkast,« siger Morten Imsgaard, Dong-analytiker hos Sydbank.

Det var netop indtjeningen på Dongs nye havvindmølleparker, der var bekymringen, da firmaet blev børsnoteret i sommer.

For det er den fremtidige indtjening, der bestemmer, om aktiekursen skal op eller ned.

»Vattenfalls lave pris vil sandsynligvis få Dong til at slække på sine marginer for at forblive nr. 1,« skriver Feng Zhao, analytiker af det globale vindmarked hos FTI Consulting, i en mail.

Dong Energy har en stor og solid pipeline af projekter, som har sikret sig fede tilskud og tocifrede afkast i 10-15 år.

Men for de nye projekter, der nu dystes om, er historien en helt anden, lyder det fra en af landets største investorer, efter at Vattenfall vandt Kriegers Flak med en pris på 37,2 øre pr. kilowatt-time (kWh). Det er omtrent en tredjedel af den pris, Dong seneste sikrede sig herhjemme.

»Det stiller et stort spørgsmålstegn ved Dongs indtjening efter 2020. De var heldige, at de var first movers, men hvis det er prisen fremover, er der ikke meget indtjening at hente,« siger investoren.

Branchekilder vurderer, at Vattenfalls afkast på Kriegers Flak må være meget lavt, men Vattenfalls danske chef, Ole Bigum, insisterer på, at det bliver en positiv forretning - det bliver bare ikke nogen »guldrandet forretning«. Han afviser altså, at firmaet har dumpet prisen.

»Vi har nogle minimumskrav til afkastet på vores investeringer, og dem opfylder vi til fulde. Det er en fornuftig forretning, men det er ikke tocifrede afkast,« siger Ole Bigum, landechef for Vattenfall i Danmark.

Kommentaren viser med al tydelig, at afkastet på de havbaserede kraftværker er faldende.

For Dong og Vattenfall leverer den samme vare, men det danske energiselskab forventer et afkast i sin havmølledivision på 13-15 pct. frem mod 2020.

Det skal formentlig nok lykkes, lyder vurderingen fra flere sider, for Dongs pipeline er fyldt med attraktive projekter vundet på et tidspunkt, hvor konkurrencen var lav. Men dem har investorerne allerede betalt for, for de er afspejlet i værdien af Dong.

Det store spørgsmål er, hvordan afkastet bliver på nye projekter, og det har Dongs ledelse hidtil afvist at svare på.

Ole Bigum vil ikke specificere Vattenfalls afkastkrav - udover at det er encifret - men hvis det antages, at Vattenfall er tilfreds med et afkast på 7,5 pct., så svarer det til, at firmaet er tilfreds med ca. den halve indtjening af Dong.

Det gør det vanskeligt at vinde nye projekter, medmindre Dong slækker på sine krav - og dermed sin fremtidige indtjening.

»Dongs ambition om at fastholde høje afkastkrav kan komme under pres, hvis de vil lege med fremover,« siger Morten Imsgaard fra Sydbank.

Konkurrencen er dels blevet forstærket, fordi nye aktører har meldt sig ind i kampen.

Men også fordi Dongs vigtigste markeder, Tyskland og Storbritannien, er fulgt i Danmarks fodspor og begyndt at udbyde de milliarddyre projekter i auktioner, hvor den laveste pris vinder.

Da Vattenfall i februar 2015 vandt retten til at opføre Horns Rev 3 vest for Esbjerg, skete det til en pris, der fik branchen til at spærre øjnene op, fordi det var markant billigere end de seneste projekter i både dansk, tysk og britisk farvand.

Men det var ikke slut med overraskelserne.

Kort efter Dongs børsnotering vandt det danske energiselskab i juli 2016 to hollandske havmølleprojekter, kaldet Borssele, med et bud, der var det laveste, branchen endnu havde set (og ca. 25 pct. billigere end Dongs eget 2020-mål).

Fire måneder senere viser Vattenfalls vinderbud på Kriegers Flak, at bunden ikke var nået med Borssele.

Det svenske energiselskab har vundet projektet til en pris, der er under den halve af Horns Rev 3, som firmaet vandt bare 18 måneder forinden.

»Vi var ved at tabe kæben, da Dong vandt Borssele med en pris på 54 øre pr. kWh. Et par måneder senere vinder Vattenfall med 37 øre pr. kWh. Det ser ud til at gå for stærkt til, at man kan tro på, at det er omkostningsbesparelser,« siger Morten Imsgaard.

Feng Zhao fra FTI Consulting peger på, at Vattenfall og Dong er skiftedes til at levere rekordlave priser.

Det er nødvendigt for, at branchen overhovedet har en fremtid, da prisen på b.la. solceller er i frit fald, og havvind fortsat er en dyr energikilde.

Men hvis priserne dumpes, risikerer branchen at lide skade, fordi afkastet bliver for lavt set i forhold til den risiko, man løber, når man investerer milliarder i kraftværker, der skal stå i barske miljøer langt til havs.

»Det er bydende nødvendigt at sænke prisen på offshore vind, men det er farligt og uforsvarligt, hvis ikke man tænker på industriens helbred,« siger Feng Zhao.

Ifølge Morten Imsgaard sker der lige nu det inden for offshore vindkraft, at stadig flere aktører er interesserede i en bid af det marked, som Dong har siddet solidt på. Det kræver erfaring, og erfaring kræver projekter, og det taler for slækkede afkastkrav.

»Nogen har en tyndere pipeline (end Dong Energy, red.), og vil være ekstremt villige til at sænke afkastkravet,« siger Morten Imsgaard.

Martin Neubert, Dongs strategidirektør i vindforretningen, skriver i en mail, at firmaet har et afkastkrav til alle sine projekter, der skal sikre en »passende værdiskabelse, som står mål med den risiko, vi tager«.

»Af kommercielle årsager oplyser vi ikke niveauet af vores afkastkrav,« lyder det fra Neubert.

Dongs aktie faldt knap 4 pct. onsdag, da Vattenfall vandt Kriegers Flak (C20 Cap-indekset faldt 1 pct.). Torsdag faldt aktien ca. 4 pct.

BRANCHENYT
Læs også