Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ikea sætter sig solidt på det danske marked

Den svenske storkoncern øget både salg og indtjening her i landet. Ambitionen er nu at få flere danske varehuse med møbler og boligudstyr.

Dennis Balslev har siden 2013 været chef for Ikea Danmark. Foto: Lars Krabbe.
   Foto: Lars Krabbe

Den svenske møbelgigant Ikea vil have flere varehuse rundt om i Danmark. Også selvom markedet for møbler og boligudstyr er presset.

Ikea har netop nu fem danske varehuse - og håber at få godkendt nummer seks ved Fisketorvet i København i begyndelsen af det nye år. Når den ekspansion er på plads, agter Ikea at komme længere ud i landet end Aarhus, Odense, Aalborg, Taastrup og Gentofte, hvor koncernen er nu.

»I første omgang er vi fokuseret på at få en byggetilladelse, så vi kan få et nyt varehus ved Fisketorvet. Samtidig investerer vi i nye faciliteter til lager og logistik,« siger Dennis Balslev, adm. direktør for Ikea Danmark. Han fortsætter:

»Vi mener ikke, at markedet er dækket og ser muligheder for flere Ikea-varehuse rundt om i Danmark. Det gør vi os en del tanker om, men er ikke klar til at afsløre noget om det endnu.«

Ikea Danmark har netop offentliggjort nye regnskabstal. De viser, at omsætningen er steget med 6,4 pct. i 2015/16, hvor resultatet før skat samtidig steg med tæt ved 100 mio. kr. Det er ifølge Dennis Balslev sket gennem en kombination af stort fokus på omkostninger og vækst i salget.

»Markedet her i landet er presset. Det gælder hele detailhandlen. Men vi kan også se, at møbler og boligsektoren er under pres. Derfor er vi meget tilfredse med, at vi kan vokse og tage markedsandele,« mener Dennis Balslev.

Også organisationen Dansk Detail vurderer, at udviklingen i den samlede møbelbranche er præget af en generelt flad udvikling i store dele af detailhandlen og dermed privatforbruget. Ifølge direktør Jens Birkeholm i organisationen vokser markedet aktuelt kun ca. 1-1,5 pct. Der er ifølge ham især hårdt pres på møbelbutikker, som dyster rent på pris med de store aktører - og dermed ikke mindst Ikea.

I første omgang er vi fokuseret på at få en byggetilladelse, så vi kan få et nyt varehus ved Fisketorvet.

Dennis Balslev, adm. direktør, Ikea Danmark.

Ud over de fem varehuse har Ikea også egen onlinehandel, som ifølge årsrapporten har haft en salgsvækst på 35 pct. i 2015/16. Ifølge Dennis Balslev er ambitionen at øge netsalget endnu mere i tæt samspil med de fysiske butikker.

Ikea Danmark, der har den svenske storkoncerns holdingselskab i Holland som ejer, oplyser i årsrapporten bl.a., at den har fået en forespørgel fra Skat. Den går på kildeskat for dividende som er betalt til moderselskabet samt franchise-fee til et koncernselskab. Ikeas danske ledelse anfører, at dens opfattelse er, at der ageres efter gældende skatteregler. Og at den aktuelt afventer en melding fra Skat, som dog ikke har rejst økonomiske krav mod Ikea om forholdene.

I regnskabsåret 2014/15 betalte Ikea Danmark et udbytte til ejeren på 190 mio. kr. I det netop afsluttede regnskabsår foreslås et udbytte på nul kr. ud af overskuddet, som dermed skal re-investeres i det danske selskab.

Årsregnskab:

Ikea Danmark (mio. kr.)2015/162014/15
Omsætning3.972   3.716        
Resultat før skat346251
Resultat efter skat269192
Medarbejdere2.5102.343
BRANCHENYT
Læs også