Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stifter blev fyret som topchef – så kuppede han bestyrelsen og blev forgyldt af kæmpe succes

Chemometec har de seneste år undergået en enorm forvandling. Selv hovedarkitekten bag udviklingen, medstifteren Martin Glensbjerg, er blevet overrumplet af succesen.

Martin Glensbjerg har både haft store op- og nedture i sin tid i Chemometec. De seneste par år har kursen dog kun haft én retning, og det er op. Foto: Sofia Busk.

Det lignede en selvmordsmission, men en vild plan udtænkt af Chemometec-medstifteren Martin Glensbjerg er endt med at forgylde både ham selv, de to øvrige medstiftere og en lang række aktionærer i det børsnoterede firma, der udvikler, producerer og markedsfører analyseinstrumenter til celletælling.

Martin Glensbjerg, blå bog
  • 2014-i dag, næstformand for bestyrelsen og COO i Chemometec
  • 2013-2014, bestyrelsesmedlem i Chemometec
  • 1997-2013, adm. direktør i Chemometec
  • 1990-1996, Forsker i Foss
  • Uddannet fra Københavns Universitet, hvor han har en kandidat i Food Science and Technology.

»Jeg er nødt til at være ærlig og indrømme, at vi ikke i vores vildeste fantasi selv havde set væksten komme på den måde. Det er blandt andet et udtryk for, at der igennem mange år er foregået et langt, sejt træk,« siger Martin Glensbjerg i et sjældent interview.

På mindre end tre et halvt år er aktien steget med mere end 850 pct. - de seneste to år knap 500 pct. - og sammen med medstifterne Frans Ravn og Börkur Arnvidarson ejer han en tredjedel af selskabet. Kursstigningen betyder, at deres aktiepost i dag er mere end 200 mio. kr. værd.

Det stod dog langt fra mejslet i sten, at det skulle gå sådan. I begyndelsen af 2013 blev han nemlig fyret som adm. direktør i ChemoMetec A/S af forhenværende koncerndirektør i Lundbeck Stig Løkke Pedersen, der dengang var bestyrelsesformand. Det skete, fordi der skulle tilføres yderligere forretningsmæssige kompetencer, som kunne sikre de indtjeningsmuligheder, selskabet mente at have.

»Jeg vidste, at det kun var et spørgsmål om tid, før vi ville tage magten tilbage. Planen var lagt i samme sekund, jeg blev fyret, fordi jeg var sikker på, at de andre ikke ville kunne skaffe et flertal,« siger Martin Glensbjerg.

Det spektakulære kup fandt sted den 25. juli 2013, ca. fem måneder efter at Martin Glensbjerg blev fyret. Altsammen med Martin Glensbjerg som hovedarkitekten, hvor han sammen med en række øvrige aktionærer, herunder familiemedlemmer, med et snævert flertal fik smidt Stig Løkke Pedersen på porten.

»Dengang, vi skulle have nogle sten ud af skoen, var de to øvrige stiftere, samt den nuværende adm. direktør Michael Eising, også med. Der var flere hundrede ejere, og vi havde ikke adgang til aktiebogen, fordi jeg nærmest var blevet bortvist. Det krævede et stort arbejde at samle flokken, men det lykkedes,« husker Martin Glensbjerg.

Han spillede ifølge ham selv lidt dum umiddelbart efter sin fyring og gik tiggergang på nogle møder, hvor man uden held forsøgte at overbevise bl.a. Stig Løkke Pedersen om, at de tre stifteres selskab, Chemometec Holding, skulle have en bestyrelsespost i Chemometec.

Det endte med et kup, hvor man med stemmerne 55 pct. for og 45 pct. imod altså fik afskediget bl.a. Stig Løkke Pedersen. Sidstnævnte er ganske kortfattet om både kuppet og den efterfølgende succes for selskabet.

Der var flere hundrede ejere, og vi havde ikke adgang til aktiebogen, fordi jeg nærmest var blevet bortvist. Det krævede et stort arbejde at samle flokken, men det lykkedes.

Martin Glensbjerg, medstifter af Chemometec.

»Det er efterhånden nogle år siden, jeg beskæftigede mig med Chemometec, men jeg har glædet mig over virksomhedens succes i de senere år,« skriver Stig Løkke Pedersen i en sms og tilføjer:

»Jeg har i den sammenhæng også noteret mig, at virksomheden faktisk valgte at følge den forrige bestyrelses afsluttende anbefalinger og styrkede sin kommercielle profil, herunder holdt fast i, at den adm. direktør skal have en kommerciel profil, samt udbyggede datterselskabsnettet, og det har glædet mig.«

Læs også