Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Topchefer: Populismen og vreden er erhvervslivets ansvar

Gigantiske virksomheder kontrollerer store dele af vores hverdag, og deres voksende magt har været med til at drive en global bølge af protest og vrede. Nu må erhvervslivet tage et medansvar for at bremse bølgen, siger to topdirektører.

Kæmpekoncerner styrer verden
2016 har budt på masser af demonstrationer mod elitære sammenkomster. Her er en demonstration i Dresden i juni mod et møde i Bilderberg-gruppen - en eksklusiv forsamling af politikere, topfolk fra erhvervslivet og universitetsverdenen, som drøfter verdens problemer uden at ville fortælle, hvad de måtte enes om. Foto: AP/ Sebastian Kahnert

Den globale, anti-elitære bevægelse, der gav verden Trump, brexit og fremgang for yderfløjene ved en stribe europæiske valg, er på vej mod erhvervslivet. De største koncerner har opnået en så afgørende magt i samfundet, at en ny protestbølge lurer, hvis virksomhederne ikke tager et aktivt medansvar for at undgå, at store dele af befolkningen føler sig kørt over af globaliseringen og digitaliseringen.

»Vi har en opgave med at prøve at være med til at inkludere alt det, vi kan. Være med til at samle op, så vi som virksomheder sørger for, at der ikke er en hel masse mennesker, der skubbes ud, fordi de ikke er en del af det,« mener adm. direktør i ingredienskoncernen Novozymes, Peder Holk Nielsen.

Den erkendelse breder sig i erhvervslivet, og den er ikke længere blot en bekymring over Facebooks enevældige magt til at bestemme, hvilke budskaber hver enkelt af 2,8 mio. danske brugere mødes af, når vi klikker os ind. Eller rimeligheden i, at mastodonten Shell fyrer 10.000 mennesker under parolen effektivisering.

I konsulentkoncernen Deloitte konstaterer adm. direktør Anders Dons således, at:

»Bekymringen om populisme fylder rigtig meget blandt vores kunder og i bestyrelseslokalerne. Alle virksomheder er nødt til at tænke ordentlighed ind i forretningen. Det, at vi nu sætter strøm til og digitaliserer og effektiviserer en række arbejdsopgaver, betyder meget for de mennesker, der gør det arbejde i dag. Diskussionen om, hvilket samfund vi skaber, er noget, vi løbende diskuterer med vores kunder.«

Men også erhvervslivets mere diskrete magtudøvelse skal håndteres, mener Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Han har forsket i den indflydelse, virksomhederne udøver gennem lobbyvirksomhed og forskellige forsøg på at påvirke politikere. Det være sig landbrugets indflydelse på vandmiljøreglerne, medicinindustriens pres for højere priser eller Mærsks pres for skattelempelser i Nordsøen.

»Der er hverken gennemsigtighed eller fuld balance, og det er nok blevet værre med tiden mht. gennemskuelighed og dermed antageligt også med balancen,« siger Peter Munk Christiansen.

I en ny serie om den moderne megavirksomhed og dens indflydelse på befolkningens hverdag, gennemlyser vi i de kommende dage, hvordan protestbevægelsen kan komme til at ramme erhvervslivet hurtigere, end de fleste i dag kan ane.

BRANCHENYT
Læs også