Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Landmændene tror selv på det: Nu kommer de gode tider

Landmændene går ind i 2017 med rekordhøje positive forventninger til indtjeningen. Erhvervets egne økonomer vurderer, at landmændene har set rigtigt: Det bliver et godt år.

Efter en række kriseår venter de danske landmænd at kunne høste en markant bedre indtjening i 2017.
Foto: Gregers Tycho Foto: Gregers Tycho

Efter de seneste måneders voldsomme prisstigninger på mælk og svinekød ser de danske landmænd nu langt lysere på fremtiden.

En konjunkturmåling, som landbrugets rådgivningscenter, Seges, har udarbejdet, viser, at landmændenes optimisme lige nu nærmest sprænger skalaen. Forventningerne til udviklingen i det kommende års driftsresultat er i særklasse de mest positive, der nogensinde er målt blandt landmændene.

Hele 48 pct. af landmændene venter, at driftsresultatet næste år forbedres med mere end 250.000 kr. Kun 4,2 pct. af landmændene venter faldende indtjening.

»Landmændenes forventninger til det kommende år er rekordpositive, og som markederne udvikler sig, er det heldigvis realistisk, at de høje forventninger bliver indfriet,« vurderer erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Seges.

Han henviser til, at sektoren lige nu er midt i en meget kraftig konjunkturvending.

»Vendingen er voldsom og kommer usædvanligt hurtigt, fordi krisen har været så dyb. Eksempelvis har landmændene i en periode fået en historisk lav mælkeafregning, hvilket har fået mange mælkeproducenter til at give op og lukke produktionen. Det skaber en pludselig mangel på mælk, hvilket udløser de meget markante prisstigninger, som vi ser nu,« påpeger Klaus Kaiser.

Landmandsbarometer

To gange årligt gennemfører Seges en konjunkturmåling blandt de danske landmænd og udarbejder på den baggrund et såkaldt landmandsbarometer.

Landmændene besvarer i målingen en række spørgsmål om udviklingen i »indeværende år i forhold til sidste år« samt »næste år i forhold til i år«.

Spørgsmålene vedrører udviklingen inden for følgende områder: produktion, investeringer, beskæftigelse, driftsresultat efter finansiering samt prisudvikling på egne salgsprodukter.

Landmændenes svar vedr. udviklingen i produktion, investeringer og driftsresultat samvejes og indgår i Seges beregning af den sammensatte konjunkturindikator for landbruget.

Det aktuelle landmandsbarometer bygger på svar fra omkring 2.600 landmænd.

Han vurderer, at der er tale om et solidt opsving, som bygger på faldende produktion og stigende efterspørgsel. Landmændene vil reagere på de stigende priser ved at øge produktionen, men der vil gå nogle kvartaler, inden den slår igennem.

»Alt tyder derfor på, at opsvinget kan holde hele vejen igennem 2017,« siger Klaus Kaiser.

Konjunkturmålingen fra Seges viser, at 43,3 pct. af landmændene venter at øge produktionen i 2017. Kun 5,4 pct. venter at drosle ned. De meget positive forventninger til indtjening og produktion trækker den sammensatte konjunkturindikator for landbruget op på det højeste niveau nogensinde.

Det sætter ekstra turbo på væksten i landbrugsproduktionen, at der i en periode ydes statsstøtte til byggeri af svinestalde. Samtidig øger landbrugspakken størrelsen af kornhøsten, og afskaffelsen af mælkekvoterne giver mælkeproducenterne fri adgang til at skrue op for produktionen.

Til gengæld viser konjunkturmålingen fra Seges, at landmændene venter at reducere deres investeringer fra et i forvejen meget lavt niveau. Det er en understregning af, at landmændene endnu er hårdt mærket af den langstrakte krise, som har udhulet erhvervets egenkapital og reduceret mulighederne for at få finansieret investeringer.

BRANCHENYT
Læs også