Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dansk bioteks udenlandske børseventyr ender i paradis - eller i helvede

Intet tyder på, at de danske life science-selskaber fremover vil vælge at gå på børsen i Danmark. Et sats på de udenlandske børser giver vidt forskellige resultater.

Det er markant nemmere at hente penge på den svenske børs end den danske, når det handler om mindre og mellemstore life science-selskaber. Foto: Arkiv. Foto: Colourbox

Kæmpe jackpot eller eklatant fiasko. Nogenlunde sådan er det gået for de 10 danske life science-selskaber, som siden 2014 er blevet børsnoteret uden for landets grænser.

Derfor er Sverige bedre for børsnoteringer
Der er to altoverskyggende årsager til, at Sverige ifølge venturefonden Sunstone Capitals partner Sten Verland har et så velfungerende marked for børsnoteringer af små selskaber:
 • Lavere kapitalgevinstbeskatning
 • Aktiesparekontoen, som får lokket de små, private aktionærer ud af busken

»Det var det svenske aktiemarked, der var muligt og interessant for os. Det var nemt at blive noteret, og det har været nemt for os i flere omgange at rejse penge,« siger Jørgen Drejer, adm. direktør i Saniona, der i alt har rejst omkring 75 mio. svenske kr.

Det danske biotekselskab, der bl.a. forsker i diabetes og fedme, har siden børsnoteringen i foråret 2014 været på ét langt kursridt. Det har ført til en stigning i markedsværdien på mere end 600 pct. og gør i dag selskabet knap 730 mio. svenske kr. værd.

At kalde investeringer i biotek for dårligt, svarer til, at man mener, internettet har været skidt for menneskeheden.

Florian Schönharting, bestyrelsesformand for Forward Pharma

Selskabet er ét blandt i alt 10 danske life science-selskaber, som altså har valgt at se bort fra Danmark, når der skulle hentes penge til den fortsatte udvikling.

»Det er desværre en umulighed at børsnotere små biotekselskaber i Danmark. Markedet eksisterer ikke, for der er ikke investorer til at understøtte en sådan notering. Det er der derimod i Sverige,« siger Sten Verland, partner i venturefonden Sunstone Capital, som bl.a. har været med til at børsnotere biotekselskabet Nuevolution i Sverige.

Siden 2014 er der ifølge Sten Verland blevet børsnoteret 67 små selskaber i Sverige mod lige præcis nul i København. Til gengæld har Danmark haft to ud af de tre største børsnoteringer i verden i 2016 med Dong og Nets.

Sådan er det gået for selskaberne
 • Egalet blev børsnoteret den 5. februar 2014 til kurs 12. I dag handles aktien til kurs 8,3 - et fald på 30,8 pct.
 • Nuevolution blev børsnoteret den 17. december 2015 til kurs 13,3. I dag handles aktien til kurs 14,7 - en stigning på 10,5 pct.
 • Serendex blev børsnoteret den 10. juli 2017 til kurs 10,7. Aktien, da selskabet blev afnoteret i maj 2016, blev handlet til kurs 0,63 - et fald på 94,1 pct.
 • Saniona blev børsnoteret den 22. april 2014 til kurs 4,9. I dag handles aktien til kurs 34,9 - en stigning på 615,5 pct.
 • Dandrit blev børsnoteret den 2. februar 2016 til kurs 6. I dag handles aktien til kurs 1,41 - et fald på 76,5 pct.
 • Forward Pharma blev børsnoteret den 14. oktober 2014 til kurs 21. I dag handles aktien til kurs 15,35 - et fald på 26,9 pct.
 • Ascendis Pharma blev børsnoteret den 27. januar 2015 til kurs 18. I dag handles aktien til kurs 20,2 - en stigning på 12,2 pct.
 • Oncology Venture blev børsnoteret den 21. juli 2015 til kurs 6,7. I dag handles aktien til kurs 47,5 en stigning på 608,5 pct.
 • Medical Prognosis Institute blev børsnoteret den 27. juni 2016 til kurs 10,9. I dag handles aktien til kurs 26,7 - en stigning på 145 pct.
 • ExpreS2ion Biotech blev børsnoteret den 29. juli 2016 til kurs 5,65. I dag handles aktien til kurs 7,25 - en stigning på 28, 3 pct.

Den kendte biotekinvestor og medstifter af bl.a. Genmab, Florian Schönharting, er i dag bestyrelsesformand for Forward Pharma. Et selskab, han i 2014 børsnoterede på Nasdaq i New York, hvor man i samme ombæring hentede 1,3 mia. kr.

Det gjorde man bl.a., fordi der er langt flere specialister, og fordi Forward Pharma ligger i et stort patentslagsmål med amerikanske Biogen. Sidstnævnte betyder noget i forhold til analytikerdækningen.

Det er desværre en umulighed at børsnotere små biotekselskaber i Danmark.

Sten Verland, partner i Sunstone Capital

»Det danske investeringsmiljø er i vid udstrækning drevet af få generalister, og deres forhold til biotek er drevet af nogle meget få observationer i fortiden, som indtil Genmabs succes har været meget negativ,« siger Florian Schönharting, der også har en klar konklusion, når man taler om biotek generelt.

»At kalde investeringer i biotek for dårligt, svarer til, at man mener, internettet har været skidt for menneskeheden,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også