Serier

Trussel mod Nets’ guldæg: Storkunder flirter med ærkerivalen

Mobilepay meldte sig i november klar som udfordrer til Nets’ indtjeningsmotor Betalingsservice. Nu inviterer syv af Nets’ storkunder konkurrenten indenfor.

Børsnedturen i Nets
Energiselskabet SE vil være først til at bakke op om en konkurrent til Betalingsservice, siger adm. direktør Niels Duedahl. Arkivfoto: Carsten Andreasen.

Mindst syv af Nets' storkunder er klar til at lukke ærkerivalen, Mobilepay, ind for at lægge pres på indtjeningsmaskinen Betalingsservice. Det drejer sig om nogle af landets største energi-, tele- og forsikringsselskaber, som i dag sender millioner af regninger ud via Nets' Betalingsservice.

»Der er simpelthen brug for konkurrence til Nets i dette marked. Jeg hilser det meget velkommen, hvis Mobilepay vil ind,« siger adm. direktør for energiselskabet SE Niels Duedahl.

Også TDC, 3, Hofor, Dong Energy, Topdanmark og Alka meddeler, at de er klar til at åbne døren for den nye rival til Betalingsservice. Forventningen er, at det vil presse prisen, der i dag er på ca. 5 kr. per betaling.

Udfordreren til Betalingsservice hedder Mobilepay Invoice. Indtil nu har man kun kunnet foretage engangsbetalinger af regninger med Mobilepay Invoice, men med nye investeringer og udvidede funktioner vil Betalingsservice få en konkurrent, som de færreste havde set komme indtil for få måneder siden.

Serie: Børsnedturen i Nets
  • Nets indtog i september fondsbørsen som konge med Danmarkshistoriens tredjestørste børsnotering. I dag ligner Nets årets børsflop.
  • Aktionærerne har siden den 23. september set milliarder barberet af selskabets markedsværdi, men til gengæld er de tidligere ejere, to amerikanske kapitalfonde og en dansk pensionskasse, og 70 medarbejdere blevet belønnet med afkast i milliardklassen.
  • Finans stiller skarpt på historien om den opsigtsvækkende børsnotering, hvor den værst tænkelige konkurrent meldte sig på banen kun få uger efter Nets’ første handelsdag.

Hvis Mobilepay vinder armlægningen med Betalingsservice, vil det gøre ondt på Nets, som har været ramt af kursfald siden børsnoteringen den 23. september. Danske Bank Markets har tidligere anslået, at Betalingsservice står for 18 pct. af driftsindtjeningen i Nets, svarende til ca. 400 mio. kr. baseret på 2015-tallene.

Siden børsnoteringen er Nordea, Jyske Bank og 70 andre pengeinstitutter helt uventet gået over til Danske Banks Mobilepay. Det har ændret konkurrencesituationen på betalingsmarkedet fuldstændigt, mener John Strand, der er selvstændig it- og teleanalytiker.

»Nets blev børsnoteret i sidste sekund, før korthuset kollapsede. Der er vendt op og ned på det hele, i og med at bankerne er gået sammen om at give Nets konkurrence,« siger han.

Kort om Nets
  • Nets driver dankortet, betalingsservice og har en aftale med den danske stat om at varetage driften af NemID. Nets står også bag e-Boks, hvor danskere modtager deres digitale post fra det offentlige.
  • Nets blev stiftet som PBS i 1968 og introducerede dankortet i 1983. Selskabet kom til at hedde Nets i 2010 efter en fusion med norske Nordito.
  • Indtil 2014 var Nets ejet af knap 200 danske og norske pengeinstitutter. Nordea, norske DNB og Danske Bank var de største aktionærer i selskabet, mens også Danmarks Nationalbank ejede ca. 10 pct.
  • I juli 2014 skiftede Nets ejere. De amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital og den danske pensionkasse ATP købte selskabet for 17 mia. kr.
  • Den 23. september 2016 blev Nets børsnoteret til en markedsværdi på 30 mia. kr.
  • Nets havde i 2015 ca. 2.500 ansatte og driver betalingssystemer i hele Norden. Nets servicerede i 2015 35,1 mio. betalingskort og 7,3 mia. korttransaktioner.
  • Nets har hovedsæde i Ballerup i Danmark, men også afdelinger i Norge, Sverige, Finland og Estland.
Kilde: Nets, 2015.

I Jyske Bank forventer bankdirektør Leif Flemming Larsen, at Mobilepay Invoice bliver et stort hit.

»Der er mange af vores erhvervskunder, som er utilfredse med prisen hos Betalingsservice. Og dertil kommer, at der er en række bindinger omkring Betalingsservice, hvor fakturaer skal indgives på et bestemt tidspunkt i måneden. I Mobilepay Invoice vil det kunne køre nemmere og hurtigere set fra virksomhedernes side,« siger han.

Nets’ adm. direktør, Bo Nilsson, tager situationen med ro. Han frygter ikke, at Mobilepay Invoice kommer til at gøre ondt på Betalingsservice og indtjeningen i Nets.

»Betalingsservice har været under konkurrence i mange år. På trods af det er der vækst i Betalingsservice, og det er vi glade for,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også