Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Derfor har FIFA milliarder af gode grunde til at udvide VM

Finans Forklarer: Sportsligt kan man næppe finde nogen, der mener, at en udvidelse af VM i fodbold er en god ide, men årsagerne er også langt mere monetære.

Det internationale fodboldforbund FIFA agter at udvide VM-slutrunden i fodbold fra 32 til 48 deltagere. Det har bl.a. Joachim Löw, landstræner for de tyske verdensmestre vendt sig imod, fordi det ikke giver sportslig mening. Problemet er, at FIFA trods den manglende sportslige begrundelse har milliarder af andre gode grunde til at udvide slutrunde. Det handler nemlig om klingende mønt.

Fodbold-VM er FIFA's absolut største indtægtskilde uden nogen som helst sammenligning, og det er den eneste måde, man kan øge sine indtægter på. Det skandaleramte forbund blev i 2015 ramt af både en ledelsesskandale, da Sepp Blatter blev fortrængt fra pladsen som FIFA-præsident, men ikke nok med det: FIFA tabte også 122 mio. dollars.

Og der er kun VM-slutrunden til at rette op på det. I perioden 2011-2014 har FIFA haft 4,8 mia. dollars i slutrunderelaterede indtægter ud af en samlet omsætning på 5,7 mia. dollars - og næsten alle omhandler VM i Brasilien i 2014 - samtidig er omkostningerne ved FIFA's slutrunder i den periode kun 2,2 mia. dollars, så der er altså en pæn avance på slutrundekontoen. Det er i det lys, udvidelsen skal ses.

Eksempelvis er 85 pct. af indtægterne i regnskabsåret 2015 allerede relateret til VM i Rusland 2018. Ud af omsætningen på 1.152 mio. dollars kommer de 973 mio. dollars fra FIFA's slutrundeevents, og af dem er de 859 mio. dollars direkte relateret til tv- eller sponsorrettigheder til slutrunden i Rusland.

Samme billede gælder, når man ser på indtægternes fordeling 2011-2014:

BRANCHENYT
Læs også