Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stark giver 10 af sine byggemarkeder dødsstødet

En dalende indtjening, fordi færre kunder kigger forbi, får byggevaregiganten DT Group til at lukke 10 Stark-forretninger. Koncernen vil i stedet investere mere i sine mere centralt beliggende byggemarkeder.

Det er ikke kun i Danmark, at DT Group har valgt at lukke byggemarkeder. Byggevaregigantens topchef, Søren P. Olesen, fortæller, at koncernen har lukket 10 forretninger i Finland og planlægger at lukke nogenlunde samme antal i Sverige. Tanken bag er ifølge direktøren at samle kræfterne dér, hvor aktiviteten er. Foto: DT Group

Byggevarekæmpen DT Group, som ejer Silvan og Stark, fjerner 10 Stark-byggemarkeder fra landkortet. Det svarer til ca. hver 8. forretning - eller 12 pct. af butiksnettet, da Stark-kæden i dag har 83 byggemarkeder.

»Vores professionelle kunder har ændret købsmønstre. De vælger at handle i mere centralt beliggende forretninger,« siger Søren P. Olesen, adm. direktør i DT Group.

Som eksempel nævner han Starks forretning i den østjyske by Brædstrup, som sammen med de øvrige udvalgte byggemarkeder lukker inden for den kommende måned. Mange af kunderne nær Brædstrup arbejder i Silkeborg, Skanderborg, Horsens eller Aarhus, og derfor handler de i Starks byggemarkeder dér i stedet, fortæller han.

Starks farvel til 10 butikker
  • Søren P. Olesen forventer, at de 10 Stark-forretninger er lukket den 10. februar 2017.
  • Stark har i dag 83 forretninger, som beskæftiger ca. 2.300 medarbejdere i Danmark i alt. Fremover vil der altså være 73 forretninger.
  • Grundene, hvor de lukkede Stark-forretninger ligger, vil DT Group sætte til salg.
  • Det er ikke udelukket, at Stark i fremtiden vil åbne nye forretninger. Ifølge Søren P. Olesen kigger Stark på steder, hvor det kunne være være interessant at være fremadrettet. Det kunne f.eks. være en øget tilstedeværelse i Nordøstsjælland.
  • Det står endnu uklart, om man kan forvente, at DT Groups anden kæde i Danmark, Silvan, som i meget høj grad henvender sig til private kunder, også vil lukke forretninger. Kæden gør det ifølge topchefen godt, men da koncernen fortsat er i gang med at arbejde på strategien for Silvan, vil han ikke løfte sløret for, hvad den indeholder.

Strategien om at mindske antallet af Stark-forretninger sker efter adskillige år med en skrantende indtjening i DT Group. Ifølge regnskabstal meldt ud i september er koncernens lønsomhed dalet i 2015/16.

116 medarbejdere arbejder i de 10 forretninger, der skal lukkes, men ifølge Søren P. Olesen er der en god chance for, at alle medarbejdere kan få en plads i en anden forretning.

»Vi er ikke i gang med at afskedige en masse medarbejdere. Vi kigger på mulighederne for at placere dem andre steder,« siger Søren P. Olesen, som dog tilføjer, at geografi kan spille en rolle.

Det er måske ikke alle medarbejdere, der er villige til at flytte arbejdsplads, hvis det ledige job f.eks. findes på Sjælland, og man bor i Nordjylland.

DT Group kort fortalt
  • DT Group hed tidligere Danske Trælast. I Danmark ejer DT Group byggemarkederne Silvan henvendt til "gør-det-selv-folket" og Stark, som primært har fokus på salg til håndværkere, men som også har salg til private. Koncernen ejer også finske Stark, norske Neumann Bygg og svenske Beijer Byggmaterial.
  • Den engelske vvs- og byggevarekoncern Wolseley, som er til stede i store dele af verden, købte danske DT Group i 2006 af kapitalfonden Cvc Capital Partners.
  • DT Group-koncernen omsatte for 18,4 mia. kr. i 2015/16. DT Group har kun offentliggjort enkelte regnskabstal for 2015/16, men har endnu ikke et offentliggjort dansk koncernregnskab. I et nyt regnskab fra et af datterselskaberne DT Group Danmark med en omsætning på 8,3 mia. kr., som bl.a. dækker over en stor del af den danske forretning, er driftsinstjeningen næsten halveret, og af ledelsesberetningen fremgår det, at virksomheden ikke opnåede det forventede resultat.

Selv kalder DT Group butikslukningerne for sammenlægninger, da koncernen ud over at flytte medarbejdere også vil investere over 750 mio. kr. de kommende år i at renovere og opgradere Starks forretningsnetværk.

»Der er en masse byer med vækst, som ikke er København og Aarhus. Folk flytter fra landsbyerne ind til større byer, så vi vil gerne opgradere de 73 forretninger, vi fortsætter med at have. Det kan være alt fra, at de får et facadeløft, til at de bliver udvidet,« siger Søren P. Olesen.

Helt overordnet siger han om beslutningen:

»Butikssammenlægningen er bare et af de ben i den manøvre, jeg er i gang med for at sikre, at DT Group også fremadrettet er en stærk markedsleder og investerer penge i de steder i landet, hvor vi mener, at væksten er. DT Group har de seneste år tjent lidt mindre hvert år. Jeg vil gerne se flere år i træk, hvor vi tjener en smule mere hvert år.«

Læs også