Serier

Kommuner i frontalangreb på it-kæmpe: Truer med at afbryde milliardsamarbejde med KMD

KMD risikerer at miste sin største kunde på grund af en strid om et forsinket it-system. I 2015 stod kommunerne for 57 pct. af it-selskabets omsætning.

Kunder i krig med KMD
KL's formand Martin Damm (V) beskylder KMD for at misbruge selskabets monopolstatus til at tømme skatteborgernes lommer. Arkivfoto: Rene Schütze

Kommunerne er så utilfredse med it-giganten KMD, at KL’s formand, Kalundborg-borgmesteren Martin Damm (V), truer med at udelukke virksomheden i forhold til kommende opgaver. Det sker, fordi kommunerne føler sig snydt af KMD i en strid om et forsinket it-system.

»Det er meget svært at forstå deres forretningsmodel som andet end at tømme skatteborgernes lommer hurtigst muligt. Det er ikke nogen, man ønsker at arbejde sammen med på langt sigt. Det er en rå amerikansk kapitalfond, som gør, hvad de kan for at optimere deres indtjening på kort sigt,« siger han.

KMD er ejet af den amerikanske kapitalfond Advent International. Martin Damm beskylder selskabet for bevidst at forsinke leveringen af nye såkaldte støttesystemer til kommunerne. Uden de nye støttesystemer kan kommunerne nemlig ikke udskifte andre gamle og dyre it-løsninger, som de køber hos KMD.

Her er kravene mod KMD
 • KMD er blevet stævnet af Skatteministeriet i den såkaldte EFI-sag med et erstatningskrav på ca. 700 mio. kr. EFI-system skulle automatisere gældsinddrivelse fra borgerne, men fejl på fejl har resulteret i milliardtab for statskassen.
 • ATP har ifølge TV2 rejst et krav på 500 mio. kr., som kan hæves til 1 mia. kr., hvis ikke KMD accepterer kravet. Baggrunden er en forsinkelse på foreløbig 15 måneder af Social Pension, som er et nyt system til udbetaling af folke- og førtidspension, som bliver administreret af ATP.
 • Kommunernes it-fællesskab Kombit har endnu ikke sagsøgt KMD, men ventes at gøre det. Det er kendt, at Kombit har haft ekstraudgifter på 200 mio. kr., men erstatningskravet kan blive endnu højere, idet der cirkulerer beløb på op til 900 mio. kr.
 • Enkeltkommuner kræver til sammen ca. 200 mio. kr. for manglende realisering af besparelser og forsinkelser.
 • Ovenstående lægger it-professor Kim Normann Andersen sammen til et samlet erstatningskrav på ca. 2 mia. kr.

»Der er det helt særlige for KMD, at de ved at lade være med at løse opgaverne til tiden kan tjene styrtende med penge. De misbruger deres monopolstatus. Det er grotesk,« siger Martin Damm og fortsætter:

»Det kan diskvalificere KMD i forhold til nye projekter. Man spørger jo ikke en håndværker igen, hvis man ikke får det, man bliver lovet til tiden og til den rigtige kvalitet,« siger han.

Truslen fra landets 98 kommuner kan blive dyr for KMD. Selv om KMD's monopol på kommunernes it-opgaver er under opbrud, og selv om de har opdyrket nye forretningsområder, så er kommunerne stadig den klart største kunde. I 2015 stod kommunerne for 57 pct. af KMD's omsætning på 5 mia. kr.

KMD - fra kommuneejet til børskandidat
 • Det tidligere Kommunedata blev privatiseret i 2008 og skiftede navn til KMD. Det skete i forbindelse med, at kapitalfonden EQT og pensionsselskabet ATP købte selskabet.
 • I 2012 solgte EQT og ATP selskabet til den amerikanske kapitalfond Advent International og Sampension til en anslået værdi på 5-6 mia. kr.
 • I 2014 forlod Lars Gylling posten som adm. direktør i KMD efter 17 år, og tidligere direktionsmedlem i TDC Eva Berneke tog over.
 • KMD har traditionelt leveret it-løsninger til kommunerne og andre offentlige instanser. I de senere år har KMD fået opbygget nye forretningsområder med private virksomheder som kunder.
 • I 2015 leverede selskabet det bedste resultat nogensinde med en omsætning på 5,2 mia. kr. og et resultat efter skat på 513 mio. kr. Resultatet er mere end fire gange så højt som året før.
 • Selskabet er blevet udpeget som en oplagt børskandidat i 2017.

Ud over kommunerne må KMD også slås med ATP og Skatteministeriet, som hver især har rejst trecifrede millionkrav mod it-selskabet. Professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School mener, at det er et kæmpe problem for selskabets adm. direktør Eva Berneke og de amerikanske ejere, at de gamle kunder er så utilfredse.

»De opfatter KMD som et selskab, der tager overpriser og malker systemet, og det gør det meget svært for KMD at vinde nye kontrakter på markedet for offentlige it-løsninger, som stadig fylder rigtig meget for virksomheden,« siger Kim Normann Andersen.

KMD har ikke ønsket at stille op til interview, men kommunikationsdirektør Morten Langager skriver i en mail:

»Vi har ingen interesse i at have konflikter med nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere, men vi er samtidig nødt til at sige, at vi i øjeblikket oplever en helt urimelig og usaglig italesættelse af vores forretning.«

Læs også