Kommuner i frontalangreb på it-kæmpe: Truer med at afbryde milliardsamarbejde med KMD
KMD risikerer at miste sin største kunde på grund af en strid om et forsinket it-system. I 2015 stod kommunerne for 57 pct. af it-selskabets omsætning.
Kommunerne er så utilfredse med it-giganten KMD, at KL’s formand, Kalundborg-borgmesteren Martin Damm (V), truer med at udelukke virksomheden i forhold til kommende opgaver. Det sker, fordi kommunerne føler sig snydt af KMD i en strid om et forsinket it-system.
»Det er meget svært at forstå deres forretningsmodel som andet end at tømme skatteborgernes lommer hurtigst muligt. Det er ikke nogen, man ønsker at arbejde sammen med på langt sigt. Det er en rå amerikansk kapitalfond, som gør, hvad de kan for at optimere deres indtjening på kort sigt,« siger han.
KMD er ejet af den amerikanske kapitalfond Advent International. Martin Damm beskylder selskabet for bevidst at forsinke leveringen af nye såkaldte støttesystemer til kommunerne. Uden de nye støttesystemer kan kommunerne nemlig ikke udskifte andre gamle og dyre it-løsninger, som de køber hos KMD.
»Der er det helt særlige for KMD, at de ved at lade være med at løse opgaverne til tiden kan tjene styrtende med penge. De misbruger deres monopolstatus. Det er grotesk,« siger Martin Damm og fortsætter:
»Det kan diskvalificere KMD i forhold til nye projekter. Man spørger jo ikke en håndværker igen, hvis man ikke får det, man bliver lovet til tiden og til den rigtige kvalitet,« siger han.
Truslen fra landets 98 kommuner kan blive dyr for KMD. Selv om KMD's monopol på kommunernes it-opgaver er under opbrud, og selv om de har opdyrket nye forretningsområder, så er kommunerne stadig den klart største kunde. I 2015 stod kommunerne for 57 pct. af KMD's omsætning på 5 mia. kr.
Ud over kommunerne må KMD også slås med ATP og Skatteministeriet, som hver især har rejst trecifrede millionkrav mod it-selskabet. Professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School mener, at det er et kæmpe problem for selskabets adm. direktør Eva Berneke og de amerikanske ejere, at de gamle kunder er så utilfredse.
»De opfatter KMD som et selskab, der tager overpriser og malker systemet, og det gør det meget svært for KMD at vinde nye kontrakter på markedet for offentlige it-løsninger, som stadig fylder rigtig meget for virksomheden,« siger Kim Normann Andersen.
KMD har ikke ønsket at stille op til interview, men kommunikationsdirektør Morten Langager skriver i en mail:
»Vi har ingen interesse i at have konflikter med nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere, men vi er samtidig nødt til at sige, at vi i øjeblikket oplever en helt urimelig og usaglig italesættelse af vores forretning.«