Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ansatte i fagbevægelsen arbejder uden overenskomst

En lang række fagforbund har ansatte, som ikke er dækket af overenskomster. Det er pinligt, og det svækker forbundenes legitimitet, lyder det fra andre fagforbund.

Hovedorganisationerne LO, FTF og AC har alle medarbejdere, som ikke er dækket af overenskomster, der er underskrevet af deres respektive fagforbund. Det samme har 3F, DJØF, Finansforbundet samt en række andre fagforbund. Foto: Capser Dalhoff

Mens fagbevægelsens hovedorganisationer og fagforeninger kræver, at landets arbejdsgivere tegner overenskomster for deres medarbejdere, har fagbevægelsen selv masser af ansatte, der ikke er dækket af overenskomster. Det møder kritik internt i fagbevægelsen.

»Man svækker sin legitimitet, når man ikke tager sin egen medicin,« lyder kritikken fra sektorformand i HK/Privat Simon Tøgern.

Formand for fagforbundet Danske Bioanalytikere Bert Asbild er enig.

»Specielt i fagbevægelsen burde man have styr på det her. Alt andet er pinligt,« siger Bert Asbild.

Hovedorganisationerne LO, FTF og AC har medarbejdere, som ikke er dækket af overenskomster, der er underskrevet af medarbejdernes respektive fagforbund. I stedet har medarbejderne selv forhandlet og underskrevet aftalerne. Det samme gør sig gældende i 3F, DJØF, Finansforbundet samt en række andre fagforbund.

»Det er et moralsk uføre, når man som faglig organisation hævder, at overenskomstprincippet er det allervigtigste og så ikke selv lever op til det.

Henning Jørgensen, professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, Aalborg Universitet.

Selvom hovedorganisationen LO ikke sikrer alle sine medarbejdere med overenskomster underskrevet af andre fagforbund, mener organisationen, at andre arbejdsgivere bør gøre netop det.

»Som fagforbund mener vi som udgangspunkt, at enhver privat virksomhed bør inddrage de respektive fagforbund, når der forhandles overenskomster, men det har vores ansatte ikke ytret ønske om,« siger chef for Organisation og Kommunikation i LO, Jakob Sand Kirk. Lignende forklaringer kommer fra FTF og AC.

Hvem indgår en overenskomst?
  • Overenskomsten kan enten være indgået mellem din arbejdsgiver og din fagforening, eller den kan være indgået mellem din fagforening og den arbejdsgiverforening (fx Dansk Erhverv, Dansk Byggeri eller DI), der repræsenterer din virksomhed.
Kilde: Erduok.dk (FTF og LO)

I mener altså, at private virksomheder bør inddrage fagforbundene, men når det kommer til jer selv, er det ikke nødvendigt, fordi jeres medarbejdere ikke har ytret et ønske om det?

»Ja. Men jeg tror ikke, jeg har mere at tilføje,« siger Jakob Sand Kirk.

Formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen er uenig.

»Der findes ingen undskyldninger for ikke at have styr på overenskomsterne, når man agerer arbejdsgiver,« siger han.

Professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet Henning Jørgensen er enig.

»Det er et moralsk uføre, når man som faglig organisation hævder, at overenskomstprincippet er det allervigtigste og så ikke selv lever op til det, når man bestrider rollen som arbejdsgiver,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også