Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nye Vestas-våben skal holde fuld damp på amerikansk vækstridt

USA fylder massivt i Vestas-forretningen. Interne Vestas-papirer afslører, at topchef Anders Runevad nu er klar til at opruste i USA med to nye vindmølletyper.

Vestas henter en stigende andel af vindmøllesalget på det amerikanske marked. Derfor vækker det opsigt i vindkredse, at Vestas nu er klar til at angribe konkurrenter som GE Wind med nye våben. Foto: JP

Vestas er klar med to nye våben, der skal sikre den danske vindmøllegigants fortsatte dominans på det rødglødende amerikanske vindmarked.

Supersællerten i Vestas-forretningen
 • Vestas' største salgssucces er landmøller baseret på en platform på 2.0 megawatt (MW).
 • Platformen har været på markedet siden år 2000, og der er til dato installeret mere end 15.000 2.0 MW-møller i 45 lande.
 • I dag har Vestas fire 2.0 MW-varianter på salgshylderne.
 • Den største mølletype er V110-møllen med en rotordiameter på 110 meter og en møllehøjde op til 125 meter.
 • Nu er Vestas på vej med to nye 2.0 MW-varianter: En V116-model og en V120-model.
 • V116 er først og fremmest rettet mod det amerikanske marked. V120 er rettet mod USA, Kina og Indien.
 • Begge mølletyper kan være i handlen fra 2018.
Kilde: Interne Vestas-papirer.

Ifølge en intern og fortrolig markedsstrategi, som Finans er i besiddelse af, står Vestas Wind Systems A/S på spring til at løfte sløret for to nye vindmøllemodeller baseret på teknologien bag selskabets storsællert på det amerikanske landvindmarked – den populære 2.0 megawatt (MW) mølle.

Der er ingen tvivl om, at de nye møller vil være med til at styrke Vestas’ markedsposition, fordi de nye mølletyper gør det billigere at producere vindenergi.

Jacob Pedersen, chefanalytiker i Sydbank

Jacob Pedersen, chefanalytiker i Sydbank, ser de nye mølletyper som et stærkt Vestas-våben i konkurrencen om fremtidige ordrer fra amerikanske kunder.

»2 MW-møllen har været en kæmpe succes for Vestas i USA. Der er ingen tvivl om, at de nye møller vil være med til at styrke Vestas’ markedsposition, fordi de nye mølletyper gør det billigere at producere vindenergi,« siger Jacob Pedersen.

I 2016 stod USA for 35 pct. for alle annoncerede Vestas-ordrer. I 2015 var tallet 32 pct.

Kilde: Vestas.

Ifølge de interne Vestas-papirer er topchef Anders Runevad klar til at angribe konkurrenter som amerikanske GE Wind og tyske Siemens Wind Power med to nye møllevarianter, hvor rotordiameteren øges til henholdsvis 116 og 120 meter. Et skridt som vil sætte en helt ny standard for produktionsprisen på vindenergi – også kaldet levelized cost of energy (LCOE), lyder meldingen.

»Med introduktionen af 116 meters og 120 meters rotorer vil Vestas’ 2 MW-platform tage endnu et spring fremad og sætte et helt nyt niveau for vindmølleparkers LCOE-præstationer,« fastslår Vestas-ledelsen i de interne papirer.

Vestas i USA
 • USA er det største marked i Vestas-forretningen i dag.
 • I 2016 stod USA for 35 pct. af de annoncerede ordrer.
 • I de første ni måneder af 2016 aftog amerikanske kunder 43 pct. af samtlige leverede Vestas-møller.
 • Historisk har Vestas opstillet 16.222 megawatt (MW) vindmøller i USA.
 • Det svarer til knap 21 pct. af samtlige producerede Vestas-møller nogensinde.
Kilde: Vestas.

Udsigten til et aggressivt mølleudspil fra Vestas kommer ikke bag på Steen Broust Nielsen, partner i analysehuset MAKE Consulting.

»Nye møller med en endnu større rotordiameter er i overensstemmelse med vores forventninger til, hvilken vej vindmølleproducenterne skal gå, hvis de skal have en betydelig position på det amerikanske marked,« siger Steen Broust Nielsen.

Vestas-toppen har ingen kommentarer til oplysningerne.

»Vi kommenterer ikke på spekulationer om fremtidige produkter,« siger Anders Riis, senior specialist i Vestas.

BRANCHENYT
Læs også