Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Byggevaregigant sætter Silvan til salg

DT Group dropper at bruge flere kræfter på byggemarkedskæden Silvan og sætter i stedet til-salg-skiltet op. Nu skal byggevarekoncernens anden kæde i Danmark, Stark, have koncernens udelte opmærksomhed.

Silvan er et ud af mange byggemarkedskæder, som de seneste år har kæmpet med at forbedre en skrantende indtjening. I det skæve år 2015/16 forbedrede DT Group, som Silvan er en del af, dog sin lønsomhed en smule. Foto: Charlotte de la Fuente Foto: Charlotte De La Fuente

Silvan, byggemarkedskæden til gør-det-selv-folket, skal have ny ejer. DT Group, som er ejet af engelske Wolseley, vil sælge Silvan for i stedet at bruge sine kræfter på at styrke Stark, hvis kunder primært er håndværkere.

Dermed går 45 Silvan-byggemarkeder og 1.400 medarbejdere en uvis fremtid i møde.

»Det er bare noget andet at drive en forretning rettet mod professionelle end en forretning med private kunder. En gør-det-selv-forbruger går ind for at købe 10-15 skruer, mens en håndværker skal købe 250 ad gangen. En professionel håndværkers boremaskine skal holde hele dagen, mens en privat kunde kun bruger den i en halv time,« siger Søren P. Olesen, adm. direktør i DT Group.

De professionelle byggemarkeder har ifølge Søren P. Olesen et andet sortiment, en anden indretning, og man tilgår og vejleder kunderne på en anden måde, end man gør i byggemarkeder som Silvan.

DT Group kort fortalt
  • DT Group hed tidligere Danske Trælast. I Danmark ejer DT Group byggemarkederne Silvan henvendt til "gør-det-selv-folket" og Stark, som primært har fokus på salg til håndværkere. Selv om Stark primært sælger til professionelle, er det også muligt for private kunder at handle i Stark-forretningerne.
  • Koncernen ejer også finske Stark, norske Neumann Bygg og svenske Beijer Byggmaterial.
  • Den engelske vvs- og byggevarekoncern Wolseley, som er til stede i store dele af verden, købte danske DT Group i 2006 af kapitalfonden Cvc Capital Partners.

DT Group omsætter i alt for 18,4 mia. kr., og Silvan står ifølge Søren P. Olesen for 1,6 mia. kr., svarende til godt 8 pct. Silvan er den eneste gør-det-selv-kæde i DT Group, som også ejer kæder i Norge, Sverige og Finland.

»De omkring 16 mia. kr., som vi omsætter for, når Silvan er solgt, er vores kernefokus. Det er dér, vi skal fokusere fremadrettet,« siger Søren P. Olesen.

Selv om DT Group de seneste år har kæmpet med en skrantende indtjening, forsikrer Søren P. Olesen, at Silvan ikke har underpræsteret på lønsomhedskontoen i forhold til de øvrige kæder. 

Et til-salg-skilt kunne potentielt gøre Silvans medarbejdere urolige, så nogle ville begynde at lede efter et nyt job, men det frygter Søren P. Olesen ikke sker:

»DT Group har haft mange forskellige ejere gennem tiden. Efter min bedste vurdering er der ro på, for det at få en ny ejer har ikke den store betydning for dagligdagen i Silvan. Det har historien i hvert fald vist,« siger Søren P. Olesen.

Salget af Silvan
  • DT Group har hyret FIH Partners til at finde en køber til Silvan. Medarbejderne blev informeret om det kommende salg torsdag.
  • 45 Silvan-forretninger er sat til salg. De beskæftiger i alt 1.400 heltids- og deltidsansatte.
  • Der er ifølge Søren P. Olesen ikke sat en deadline for, hvornår Silvan skal være solgt. Silvan bliver ikke solgt af nød, men pga. et strategisk valg, og derfor har koncernen, den tid, der skal til for at sælge, siger han.
  • Topchefen forventer, at Silvan vil tiltrække stor opmærksomhed blandt potentielle ejere, fordi kæden har en stærk position i Danmark.

Potentielle købere af Silvan kunne bl.a. være de konkurrerende byggemarkeder i Danmark, men også udenlandske aktører kunne købe Silvan for at få en fod ind på det danske marked. Den svenske byggevaregigant Byggmax, som foruden Sverige er til stede i Norge og Finland, har eksempelvis tidligere haft følere ude på det danske marked. Byggmax' adm. direktør, Mattias Ankarberg, har pt. ingen kommentarer til, om en dansk kæde kunne være et interessant opkøbsemne, da han næsten lige er tiltrådt som adm. direktør.

Salget af Silvan er en del af DT Groups nye strategi, som Søren P. Olesen, der tiltrådte sidste år, står i spidsen for. Som Finans tidligere har beskrevet, betyder den nye strategi også, at 10 Stark-butikker fik dødsstødet.

Læs også