Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Anders Thorgaard skyder penge i dansk iværksættervirksomhed

Iværksættertrio vil med en ny app gøre enhver smartphonebruger til freelancefotograf.

Iværksætterne Christian Thiesen, Morten Westphal Stephensen og Mikkel Westphal Stephensen har fået en millioninvestering fra Anders Thorgaard. Foto: Byrd

Brødrene Mikkel og Morten Westphal Stephensen har sammen med kammeraten Christian Thiesen netop opgivet deres sikre fuldtidsjob. De tre iværksættere er i stedet klar til at satse alt på deres virksomhed Byrd, en billede- og videotjeneste, der giver medier mulighed for sikkert at købe billeder og videoer af private.

Drømmen om at hellige virksomheden al deres tid bliver nu mulig med en millioninvestering fra Anders Thorgaard, der har tjent sine penge i en helt anden branche, nemlig gennem virksomheden De Forenede Dampvaskerier.

»Det er ikke en investering, der foregår i regi af de øvrige virksomheder, som jeg ejer og driver, men en privat investering. Jeg er begejstret for idéen, som jeg tidligere selv har overvejet bare i et andet regi. Jeg synes, at det er en god måde at komme fake news til livs på,« siger Anders Thorgaard, der bliver bestyrelsesformand i Byrd.

Idéen til Byrd opstod, fordi Mikkel Westphal Stephensen som journalist på DR selv jævnligt oplevede, hvor besværligt det var at verificere både billeder og video fra f.eks. de sociale medier. På en flyvetur til Sydafrika i slutningen af 2013 luftede han sin frustration for sin bror. De to brødre blev hurtigt enige om, at der måtte være en bedre måde at gøre det.

»Jeg gik i lang tid og ventede på, at nogen kom med det, men det skete bare aldrig. Der var ingen, der kunne mønstre det, jeg ønskede. Derfor sagde vi til sidst, at så måtte vi bare selv lave det, når der nu ikke var andre, der kunne finde ud af det,« siger Mikkel Westphal Stephensen.

De to brødre allierede sig derfor med Christian Thiesen, som Mikkel kendte fra folkeskolen. Med en baggrund som digital udvikler i Københavns Lufthavne har Christian siden stået for den tekniske del af Byrd.

De tre iværksættere har udviklet en app som fotoentusiaster, Instagram-brugere og alle andre kan hente til deres smartphone. Derfra kan de tage billeder og video og uploade, som medierne kan købe. Tjenesten løser to grundlæggende problemer for medierne i dag. Det første er arbejdet med at verificere billeder og videoer, som mange i dag finder via de sociale medier.

»Når man tager et billede eller en video gennem vores app, sikrer vi, at metadata (information om billedet, red.) er korrekte, og at der ikke er pillet ved det. Vi kobler billedet sammen med forskellige verificeringsværktøjer. Vi arbejder med, at journalisten skal have alt data til rådighed, så han kan træffe en velovervejet beslutning,« siger Mikkel Westphal Stephensen.

Derudover vælger flere og flere medier at skære ned på antallet af fotografer eller helt droppe fotograferne, som det f.eks. er tilfældet for BTMX, det nye BT og Metroxpress.

»Medierne er stadig afhængig af at have godt indhold. Hvis de ikke har deres egne fotografer til at levere det, er de nødt til at finde det andre steder. Vi vil gerne være et af de andre steder, hvor de kan finde den slags indhold,« siger Mikkel Westphal Stephensen.

Byrd går i luften i forsommeren, og prisstrukturen er endnu ikke helt på plads endnu. Men den faste pris på et billede kommer til at ligge på knap et par hundrede kroner, mens sælgerne også har mulighed for at sælge et billede eller en video eksklusivt og dermed selv fastsætte prisen. Byrd skal tjene sine penge på en kommission af de solgte billeder og videoer.

Mikkel Westphal Stephensen mener dog ikke, at Byrd kommer til at stjæle arbejde fra de professionelle fotografer.

»Vi kommer ikke - i hvert fald ikke med det samme - til at kunne levere den kvalitet, som professionelle fotografer arbejder i. Vi er heller ikke interesserede i at tage brødet ud af munden på dem, « siger han.

Byrd har tidligere fået investeringer fra Mads Holst, medstifter af Green Square, og Niels Thiesen, partner i Trustpilot, men det er investeringen fra Anders Thorgaard, der har gjort det muligt for alle tre iværksættere at sige deres job op. At udskifte en fast månedsløn med den usikre tilværelse som iværksætter, skræmmer dog ikke de tre:

»Det skal ikke være frygten for at miste økonomisk fodfæste, der holder en fra at udleve ens drøm. Sådan har vi det alle sammen. Vi synes, at det er mega spændende, og vi tror, at vi kan løse et problem, som til stadighed bliver større,« siger Mikkel Westphal Stephensen.

Læs også