Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Novo Nordisk går nye veje i formandsjagt

Novo Nordisk forventes inden for en overskuelig fremtid at skulle finde afløseren for Göran Ando som bestyrelsesformand. Men til forskel fra de seneste mange års traditioner tegner der sig ikke en oplagt intern kandidat.

Jeppe Christiansen er direktør i Maj Invest, og ved siden af det har han en række bestyrelsesposter. Han er bl.a. formand for industriselskabet Haldor Topsøe og næstformand for Novo Nordisk. Foto: Arkiv. Foto: Maj Invest

Danmarks suverænt mest værdifulde selskab, medicinalkoncernen Novo Nordisk, er på vej til at bryde de seneste mange års praksis i rekrutteringen til selskabets øverste ledelsespost.

Senest i 2019 skal Novo Nordisk have fundet afløseren for den svenske bestyrelsesformand Göran Ando, men i modsætning til de seneste tre formandsskift står selskabet uden en oplagt intern kandidat.

Både Göran Ando og hans forgænger, Sten Scheibye, overtog formandsposten efter en periode som næstformand i Novo Nordisk A/S . Men en lang række investorer, Finans har talt med, opfatter ikke den nuværende næstformand Jeppe Christiansen som den rigtige til at sætte sig i formandsstolen. Over for Finans afviser Jeppe Christiansen nu også at være kandidat til posten.

»Jeg er ikke er kandidat til formandsposten, bl.a. fordi jeg er CEO i Maj Invest, som er en virksomhed i stor vækst,« skriver Jeppe Christiansen, adm. direktør i Maj Invest, i en kortfattet mail.

Meldingen kommer på et tidspunkt, hvor en række store Novo Nordisk-investorer over for Finans har udtrykt bekymring for et fremtidigt Novo Nordisk med Jeppe Christiansen som bestyrelsesformand.

Planerne for, hvem bestyrelsen på et tidspunkt vil indstille til generalforsamlingen til at afløse mig som formand, betragter vi som et internt anliggende. Jeg ønsker derfor ikke at kommentere på planerne.

Göran Ando, bestyrelsesformand i Novo Nordisk.

Der er enighed om, at Jeppe Christiansen, der siden 2013 har været næstformand for bestyrelsen i Novo Nordisk, er yderst kompetent. Han har bare ikke det, der skal til, for at sidde for bordenden i Novo Nordisk.

»Novo Nordisk har helt klart brug for en formand, der både har CEO- og farmaerfaring. Det har Jeppe Christiansen ikke,« som en investor udtrykker det.

Göran Ando nærmer sig med hastige skridt de 70 år, og det betyder, at det er ved at være på høje tid, at man i Novo Nordisk kigger sig om efter, hvem der skal overtage et af landets mest prestigefulde job.

Klik på nedenstående billeder for mere information om Novo Nordisks bestyrelse. Udover de syv nedenstående medlemmer, består bestyrelsen også af fire medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer (artiklen fortsætter under grafikken).

Jagten på en ny formand foregår netop som Novo Nordisks mangeårige image som et selskab, der kan gå på vandet, er falmet betragteligt.

Selskabet har i flere omgange barberet sine vækstforventninger, primært som følge af massivt pres på forretningen i USA, og aktiekursen er dykket 35 pct. siden august sidste år.

»Det (formandssituationen, red.) er noget, vi tidligere har brugt en del tid på, men ikke på det seneste. Der har været nok andet at se til, ikke mindst situationen i USA,« siger en investor.

Problemet for Novo Nordisk er, lyder det fra flere investorer, at der ikke er nogen oplagt kandidat i den nuværende bestyrelse. Den eneste, som reelt har den påkrævede erfaring til at bestride den tunge post, er, ifølge en stribe kilder omkring Novo Nordisk, franske Bruno Angelici.

Han har tidligere været en del af den øverste ledelse i det britisk-svenske medicinalselskab AstraZeneca og har en plads i det magtfulde nomineringsudvalg, der endte med at anbefale Lars Fruergaard Jørgensen som ny topchef på bekostning af den anden kronprins, Jakob Riis.

Den vragede kronprins måtte tage til takke med det næstbedste job som chef for USA, hvor Novo Nordisk henter mere en halvdelen af den samlede omsætning i 2016 på 111,8 mia. kr. I praksis er Bruno Angelici imidlertid ikke en mulighed, fordi han i år fylder 70 år.

Jeppe Christiansen vil ikke svare på, om han ser interne kandidater til formandsposten i Novo Nordisk, men henviser til Göran Ando. Heller ikke han har meget at sige om sagen.

»Planerne for, hvem bestyrelsen på et tidspunkt vil indstille til generalforsamlingen til at afløse mig som formand, betragter vi som et internt anliggende. Jeg ønsker derfor ikke at kommentere på planerne,« oplyser Göran Ando i et mailsvar fra Novo Nordisks presseafdeling.

Novo Nordisk tidligere bestyrelsesformand Mads Øvlisen, før Sten Scheibyes tid, overtog tøjlerne efter at have været adm. direktør i en længere årrække.

Novo Nordisks nyligt afgåede topchef, Lars Rebien Sørensen, er dog næppe en mulighed som ny bestyrelsesformand, da han er indstillet som nyt bestyrelsesmedlem i Novo Nordisks hovedejer, Novo Nordisk Fonden, og pengetanken Novo A/S.

Desuden ville det valg være et brud på den nugældende opfattelse af god selskabsledelse at udpege den tidligere adm. direktør til ny formand.

Mens Novo Nordisk tilsyneladende skal finde sin kommende formand eksternt, så er det trods alt ikke noget, som forventes at få nogen som helst betydning for, hvordan den nuværende koncerndirektion ser ud.

»Normalt ville man nok skifte bestyrelsesformanden først, men hele bestyrelsen har været med i beslutningen om at gøre Lars Fruergaard Jørgsensen til ny adm. direktør, så han har alles fulde opbakning,« siger en kilde.

Ingen af de investorer, Finans har talt med, har kunnet komme på en oplagt kandidat som kommende bestyrelsesformand i Novo Nordisk. Personen skal dog sandsynligvis findes i et globalt felt af medicinalfolk i den absolutte superliga.

Blandt de navne, der hviskes om, er danske Flemming Ørnskov, adm. direktør i det irske medicinalselskab Shire. Han kan være en kandidat, hvis han lykkes med at få integreret det enorme opkøb af den tidligere konkurrent Baxalta fornuftigt. Det er et 32 mia. dollar stort opkøb, som faldt endeligt på plads i sommeren 2016.

Et andet bud er den forhenværende topchef for Novo Nordisks franske ærkerival Sanofi, Chris Viehbacher. Selvom han endte med at blive fyret som topchef i Sanofi, så får han en stor del af æren for Sanofis mere end 20 mia. dollar dyre opkøb af Genzyme i 2011.

Det opkøb har været en kæmpe succes og sørger mere eller mindre på egen hånd for at holde Sanofi kørende på et tidspunkt, hvor selskabets diabetesforretninger er under historisk hårdt pres med stærkt faldende salg af supersællerten Lantus til følge.

»Chris Viehbacher var meget i modvind, dengang Sanofi købte Genzyme, men det har vist sig at være en virkelig god handel,« siger en investor.

Læs også