Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nets, Mærsk og Norden er de tre danske selskaber med størst vækstpotentiale

Nets får den største indtjeningsforbedring de næste to år, efterfulgt af Mærsk og DS Norden, viser en opgørelse over aktieanalytiker-vurderinger. Schouw & Co, TDC og Alm. Brand ventes at blive bundpropper.

Nets, med Bo Nilsson (i midten) i spidsen, har siden børsnoteringen sidste år været et flop for investorerne, og selskabet er blevet kritiseret for et for rundhåndet aktiebonusprogram og for at tilbageholde vigtig information. Men selskabet vurderes af analytikere at få den største fremgang i indtjeningen de næste to år. Foto: Jens Dresling

312 procent. Så meget venter aktieanalytikerne, at Nets’ bundlinje vokser fra 2016 til 2018.

Det giver det stormomsuste betalingsselskab en klar førsteplads i en analyse fra det finansielle analysefirma Inquiry over de største danske selskabers vækstpotentiale i indtjeningen frem mod 2018.

Inquiry har for Finans sammenholdt estimater fra en lang række aktieanalytikere og lavet en rangliste over de danske selskaber, hvis overskud ventes at stige mest fra 2016 til 2018.

Nets, der aflægger årsregnskab tirsdag, ventes at notere et underskud på 621 mio. kr. i 2016, bl.a. som følge af opkøb og omkostninger til selskabets børsnotering. Men gennemsnittet af analytikerestimaterne viser, at Nets ventes at løfte indtjeningen til et plus på 1,3 mia. kr. i 2018.

Nummer to og tre på ranglisten er rederierne A.P. Møller Mærsk og D/S Norden med en ventet vækst på henholdsvis 225 og 212 procent, primært pga. stigende tro på forbedringer på shippingmarkedet.

Inquirys liste omfatter 39 selskaber, og blandt de største selskaber indgår op til 30 analytikeres estimater pr. selskab, mens det blandt de mindste selskaber kan være ned til tre analytikere pr. selskab.

Listens bundprop er det århusianske konglomerat Schouw & Co., der ventes at få overskuddet reduceret med mere end en tredjedel. Ifølge Vice President Kasper Okkels skyldes det, at Schouw & Co I efteråret 2016 solgte deres ejerandel på 20 pct. i den hollandske virksomhed Kramp, hvilket gav en større indtægt i 2016.

»Derfor vil resultatet målt på bunden i 2017 ikke kunne forventes at være på samme niveau som 2016,« siger Kasper Okkels.

Andre bundpropper er TDC og Alm. Brand, der begge ventes at dykke med omkring en fjerdedel i overskuddet.

Vækstvinderen Nets har været gennem en særdeles omtumlet tid med heftig kritik af et stort aktiebonusprogram til ledelsen og tilbageholdelse af vigtige oplysninger i forbindelse med sidste års børsnotering.

Forventningerne til udviklingen i indtjeningen er ikke nødvendigvis en strømpil for, hva man kan forvente sig af aktiekursen. Indtjeningsforventningerne er allerede medregnet i analytikernes vurderinger af, hvad forskellige selskabers aktie er værd, men i Nets tilfælde er det særligt svært at vurdere, hvad aktien skal koste, mener Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank.

»Forholder man sig til det, Nets selv siger, burde den være mere værd end nu. Men tager man de kritiske briller på, er der mange usikkerheder omkring aktien – især på lang sigt, hvor ny teknologi kan sætte Nets under pres,« siger han og anbefaler at afvente situationen.

Også investeringsbanken Carnegie er tilbageholdne og udsendte en kritisk analyse af Nets i januar, ifølge FinansWatch.

For nummer to og tre på ranglisten, A.P. Møller Mærsk og D/S Norden, sker vækststigningen på baggrund af et underskud i 2016. Shippinganalytiker i Danske Bank Finn Bjarke Petersen vurderer, at ikke bare indtjeningen, men også aktiekursen vil stige.

»Vi har en købsanbefaling på begge aktier. For DS Norden skyldes det, at bulk- og produkttankmarkedet er ved at vende, mens det for Mærsk skyldes fornyelser af flere af deres et-årige kontrakter og bedre tider på containermarkedet i 2017,« siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken

Lige uden for top tre på Inquirys liste ligger aktiekometen Genmab med en ventet stigning i overskuddet på 173 procent fra 2016 til 2018. Medicinalanalytiker Andrew Carlsen fra finanshuset ABG Sundal Collier mener ikke, at aktien har nået toppen endnu.

»Genmabs kræftmiddel Darzalex har fået en fantastisk start, og det forventes, at produktet kommer til at sælge for en milliard dollars i 2017. Derfor er kursen allerede høj. Vi ser dog et yderligere vækstpotentiale i Genmab, hvis Darzalex også virker på andre kræftformer end knoglemarvskræft,« siger han.

Med Genmab skal man dog være opmærksom på, at særligt Darzalex kan skuffe, hvis det ikke klarer sig så godt som forventet, uddyber Andrew Carlsen. 

I den nederste ende af ranglisten finder man udover Schouw & Co Alm. Brand, som står til et fald på 25 procent i overskuddet frem mod 2018.

I TDC, som ifølge analytikernes gæt ventes at få en tilbagegang på 23 pct., er resultatet kraftigt påvirket af indtægter fra salget af den svenske forretning Tele2 Sverige i 2016, der får de efterfølgende års overskud til at virke mindre i sammenligning. Men TDC er under pres, siger Morten Imsgard, analytiker i Sydbank.

»Der er ingen tvivl om, at TDC står foran en række forretningsmæssige udfordringer. Det er et af de selskaber, hvor der er massivt pres på indtjeningen, og det stiller store krav til effektivisering og innovation hos TDC, så kunderne ikke udelukkende fokuserer på prisen,« siger han og fortsætter.

»Men det skal også siges, at de er dygtige til at håndtere det. Det bliver ikke så dramatisk, som tallene viser,« afslutter han.

I bunden af Inquirys liste finder man også to af Danmarks to største forsikringsselskaber, Tryg og Topdanmark. Selskaberne ventes at gå hhv. 9 og 19 pct. tilbage i overskuddet frem mod 2018. Ifølge Senioraktieanalytiker i Jyske Bank Thomas Eskildsen, er det en svær periode at drive forsikringsselskab i.

»Der har ikke været makroøkonomisk vækst, og det skal der helst være for, at deres forretning kan vokse,« siger han.

I Tryg ventes overskuddet at falde fra 2,4 til 2,3 mia. kroner i 2018, mens Topdanmarks indtjening ventes at dykke fra 1,4 til 1,1 mia. kr.

Og det er ikke kun fortsat sløvhed i den overordnede økonomiske vækst, der ventes at sende selskaberne i modvind. Også bilmarkedet har en stor effekt på forsikringsselskaberne, siger Thomas Eskildsen fra Jyske Bank.

»Motorforsikringer fylder rigtigt meget hos forsikringsselskaberne. Selvom der er kommet langt flere biler på vejene, så er det mere sikre biler. Det har betydet, at risikoen på motorforsikring er faldet igennem mange år,« siger han og påpeger, at udviklingen ser ud til at være vendt i løbet af de seneste kvartaler.

Ingen af selskaberne har ønsket at udtale sig til denne artikel.

Læs også