Gammel Erhverv
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Bortvist Hummel-direktør bliver meldt til politiet for returkommission

Hummel afslørede onsdag de forhold, der ligger bag fyringen af firmaets direktør siden 1993.

Thor Stadil og Christian Stadil har overtaget driften af Hummel efter Søren Schrivers dramatiske fyring som henholdsvis bestyrelsesformand og direktør. Foto: Søren Bidstrup Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Den bortviste Hummel-direktør Søren Schriver bliver meldt til politiet for returkommission og forsøg på bedrageri og mandatsvig.

Det afslørede Hummels bestyrelsesformand, Thor Stadil, på en telefonkonference onsdag aften med journalister. På mødet var han flankeret af advokater fra Plesner, der har hjulpet Hummel med at kulegrave den nu tidligere direktørs dispositioner.

Finans arbejder på at få en kommentar fra Søren Schriver, der hidtil har afvist, at han har gjort noget forkert.

På mødet afslørede Thor Stadil og advokaterne opsigtsvækkende detaljer fra den foreløbige efterforskning, der tilsyneladende blev indledt, efter at Hummels tyrkiske partner, Zeynel Akbulut, sladrede til Stadil-familien om, at direktøren kørte et dobbeltspil bag om ryggen på familien.

For det første hævdes det, at Søren Schriver har truet Akbulut til at indgå en aftale om, at Schriver skulle have 10 procent af alle Akbuluts fremtidige indtægter i form af udbytter og provenuer fra aktiesalg i selskabet Akbulut Tekstil, som Zeynel Akbulut ejer sammen med Hummel.

Om Hummel

Virksomheden blev etableret i 1974 af håndboldspilleren Jørgen Vodsgaard og fik siden en række sportsstjerner som Allan Simonsen, Henning Jensen og Frank Arnesen med i ejerkredsen.

Navnet blev for alvor slået fast i 1980' erne gennem sponsorater med bl.a. det danske fodboldslandshold, men i 1992 kollapsede selskabet, hvorefter det blev genrejst af nye ejere.

Søren Schriver blev hentet ind som direktør i 1993 fra Reebok, og gennem årene udviklede firmaet sig en solid overskudsforretning.

I 2015 havde Hummel-koncernen et overskud på 108 mio. kr. før skat.

Christian Stadil blev via Thornico A/S medejer af Hummel i 1998, og året efter blev han eneejer.

Schriver hævdes at have fået Akbulut til at indgå aftalen ved at true med at fratage hans virksomhed licensrettigheder til at producere og sælge Hummeltøj. Det var licensrettigheder, som stod for at skulle udløbe.

Ifølge Thor Stadil og Plesner-advokaterne findes der en underskrevet aftale om dette fra marts 2016.

Derudover skal Søren Schriver have forsøgt at score en kæmpe fortjeneste på en ejendomshandel, som Hummel i Tyrkiet fik mulighed for at indgå på lukrative vilkår med den tyrkiske regering.

Men ifølge Thor Stadil og advokaterne ville Schriver fratage Hummel muligheden for at indgå ejendomshandlen, og derfor ville han have Zeynel Akbulut til at købe ejendommen og have 33 procent af den profit, som Akbulut tjente, når han solgte den videre.

Ifølge Thor Stadil var det planen, at Schriver på den konto regnede med at score en gevinst på 2,3 mio. euro, og var det ikke lykkedes Akbulut at sælge inden for en kortere årrække, lå det i aftalen, at han skulle optage lån og udbetale de 2,3 mio. euro på den måde.

En tilsvarende ordning var lavet på aftalen om retten til indtægter fra Akbulut Tekstil.

Mens aftalen om Akbulut Tekstil blev indgået og underskrevet, blev aftalen om ejendomshandlen aldrig til noget. Ifølge Thor Stadil lå der et aftaleudkast, men planerne blev forpurret af, at Zeynel Akbulut besluttede sig for at gå til Stadil-familien.

»Han følte, at nu var det gået for langt, og han ville sige stop,« fortalte Plesner-partner Christian Kjølbye på telefonmødet.

Søren Schriver
BLÅ BOG
  • 60 år
  • Søn af afdøde general i hæren, Jørgen Schriver.
  • Havde som ung 11 år i hæren - herunder fire år på Hærens officersskole. Blev kompagnichef, eskadronschef og afsluttede den militære karriere som kaptajn i 1987.
  • Var derefter i fire år konsulent i Mercury International og siden direktør for den danske afdeling af sportsmærket Reebok.
  • Har siden april 1993 været adm. direktør for Hummel.
  • Gift med Nina Schriver. Parret har voksne børn og børnebørn.
  • Er bl. a. engageret i organisationen Wawcas, der hjælper yderst fattige kvinder i Nepal til at starte egne virksomheder.

Forløbet omkring ejendomshandlen skal være dokumenteret med blandt andet en båndoptagelse fra et møde mellem Schriver, Akbulut og en tyrkisk advokat, og det fremgår ifølge Plesner af sagens dokumenter, at Søren Schriver har insisteret på at kommunikere med advokaten om sagen via en gmail-adresse.

»Vi har sjældent set en sag, hvor der ligger så stærke beviser,« sagde Henriette Stakemann, der er partner og leder af Plesners kontor for ansættelses- og arbejdsret.

Advokatteamet bestod desuden af Hans Fogtdal, der tidligere har været anklager og vicestatsadvokat i bagmandspolitiet.

»Vi må sige, at der er en strafferetlig vinkel, som vi kigger meget nøje på, og holdningen er, at den er vi nødt til at forfølge,« fortalte Christian Kjølbye.

»Der er tale om returkommission, og så taler vi også om forsøg på bedrageri/mandatsvig. Den sidste del er jo ikke fuldbyrdet, for det blev opdaget inden, da den tyrkiske partner kom til Stadil-familien,« forklarede Kjølbye.

Hverken advokaterne eller Thor Stadil kunne komme op med noget motiv for, hvorfor en betroet og succesfuld direktør igennem 24 år pludselig skulle vende sig imod virksomheden og dens ejere, udover at Søren Schriver går på pension om to år og tilsyneladende var gået efter at få noget udbytte til at forsøde pensionisttilværelsen med.

»Årsagen kan ikke være andet end at Søren Schriver har ønsket at få nogle indkomster, som skulle holdes skjult for Stadil-familien,« sagde Christian Kjølbye.

Siden den dramatiske bortvisning af Søren Schriver tidligere på måneden, har fyringen været omgærdet af mystik. Hummels ejer, Chrstian Stadil, har indikeret, at meget alvorlige forhold lå bag, men han ville ikke afsløre hvorfor, og inden telefonmødet onsdag lagde han ikke skjul på, at han helst havde holdt fast i den strategi.

Når Hummel indkaldte til telefonmødet med kort varsel onsdag, skyldtes det ifølge Thor Stadil, at Dagbladet Børsen var på vej med en historie med Søren Schrivers udlægning.

Børsen offentliggjorde sin historie kort inden mødet, og kunne blandt andet referere fra bortvisningsskrivelsen, der kun henviste til den mislykkede ejendomshandel.

Men da Schriver blev bortvist, var advokaternes kulegravning stadig i gang, og aftalen om de fremtidige indtægter i Akbulut Tekstil var endnu ikke kortlagt. Det er de nu, lod advokaterne forstå.

Læs også