Serier

Pensionskasser kaster 295 milliarder i risikofyldt afkastjagt

På tre år har landets pensionsselskaber brugt 100 mia. kr. ekstra på utraditionelle investeringer, viser nye tal. Eksperter er bekymrede

Risikojagt i pensionsbranchen
Pensionsselskaber skruer massivt op for investeringer i nye områder. Fx havvindmølleparker, rederiet Unifeeder og legeredskabsproducenten Kompan. Her ses ATP’s fondsdirektør Henrik Gade Jepsen, Pensiondanmarks adm. direktør Torben Möger Pedersen samt PFA’s topchef Henrik Heideby. Klik for stort billede

Danske pensionsselskaber eksperimenterer med kundernes opspring som aldrig nogensinde før.

En ny undersøgelse, som Finans har foretaget blandt landets 20 største pensionsselskaber, viser, at selskaberne tilsammen har investeret 295 mia. kr. i utraditionelle investeringer fra vindmølleparker og gaskabler til orkanforsikringer og ikke børsnoterede virksomheder. Det er en stigning på ca. 100 mia. kr. siden 2011.

»Det er nødvendigt at finde alternative investeringsmuligheder, hvis vi skal leve op til vores forpligtigelse om at give vores kunder et fornuftigt afkast,« siger Torben Møger Pedersen, adm. direktør i Pensiondanmark, der har firedoblet selskabets alternative investering på tre år.

Tema: Pensionskassernes svære afkastjagt
  • Danske pensionsselskaber sætter turbo på nye og mere risikofyldte investeringer, såkaldte alternative investeringer.
  • Satsningen på alternative investeringer i f.eks. vindmøller, virksomhedslån, skovbrug og unoterede selskaber er et forsøg på at skabe et højere afkast end de traditionelle obligationer, der grundet det lave renteniveau kun giver få pct. i afkast i disse år.
  • Men risikoen kan være stor. I en temaserie sætter Finans fokus på pensionsselskabernes afkastjagt.

Det er den lave rente på obligationer, der presser selskaberne til at søge nye veje. Torben Møger Pedersen mener ikke, at flere utraditionelle investeringer nødvendigvis betyder mere risiko, men han erkender, at det er et langt sværere farvand at operere i. Samme melding kommer fra topchefen i landets største kommercielle pensionsselskab PFA, Henrik Heideby:

»Det er fair at sige, at det er et vanskeligt område. Det er rigtig nemt at købe og sælge Novo Nordisk-aktier. Det her er meget sværere,« siger han.

Det er fornuftigt at søge efter alternative investeringsmuligheder, men det er dødsensfarligt, hvis man selv tror, at man er klogere, end man er

Gert Aage Nielsen, partner i Bedstpension

Ifølge Finans' undersøgelse har alle andre pensionsselskaber end ATP og Nordea Liv & Pension valgt at skrue op de utraditionelle investeringer siden 2011.  Det bekymrer flere uafhængige eksperter i pensionsbranchen, at bevægelsen er så massiv.

»Det kan være fornuftigt at søge efter alternative investeringsmuligheder, men det er dødsensfarligt, hvis man selv tror, at man er klogere, end man er,« siger Gert Aage Nielsen, der er partner i rådgivningsfirmaet Bedstpension.Søren Andersen, der er direktør i pensionsmæglerne Willis henviser til, at der har været flere dårlige eksempler på pensionsselskaber, der har brændt fingrene på alternative investeringer. Senest med PKA's store tab på dækvirksomheden Genan.

»Når man investerer i alternativer, er der andre typer risici, som selskaberne ikke altid har været så gode til at gennemskue,« siger Søren Andersen.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også
Top job