Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Konkursramt matador bag historisk erstatningssag

Carsten Leveau har stævnet staten, en af landets mest kendte kuratorer og største advokatselskaber samt to medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse - for i alt 1,9 mia. kr.

Carsten Leveau fotograferet før krisen i forbindelse med sin motorsportshobby. Foto: Jens Erik Jensen

Et af Danmarkshistoriens største søgsmål er netop blevet afsendt til topkuratoren Pernille Bigaard, Roskilde Banks sidste ledelse, statens finansielle skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet og advokatselskabet Plesner.

Erstatningskravet lyder på 1,9 mia. kr.

Søgsmålet er anlagt af den konkursramte ejendomsinvestor Carsten Leveau, der mener at kunne bevise, at hans konkurs i 2008 skete på en forkert baggrund.

Stævningen bliver mødt med vrede i Plesner:

»Det her er under lødighedsgrænsen. Vi har sendt stævningen til vores forsikringsselskab. De har opfordret os til at gøre en bestemmelse gældende, der vil pålægge Carsten Leveaus advokat personligt at bære sagens omkostninger,« siger managing partner Tom Kári Kristjánsson.

Ifølge Carsten Leveau fik han aldrig den kredit, som han var stillet i udsigt, da han i midten af april lod to af sine selskaber kautionere for et tredje selskabs gæld til Roskilde Bank og samtidig gik ind og kautionerede personligt.

»Jeg havde aldrig nogensinde før kautioneret privat over for hverken Roskilde Bank eller nogen som helst andre banker. Det var fuldstændigt ekstraordinært. Og det var kun fordi, at Roskilde Bank ville låne mig 140 mio. kr. og i den forbindelse forlangte de sikkerheder,« siger Carsten Leveau.

Artiklen fortsætter efter grafikken:

 

I forbindelse med aftalen blev de to selskaber Centerplan Nordic A/S og Nikolaj Gruppen ApS. taget med som kautionister for koncernselskabet Centerplans gæld på 810 mio. kr. til Roskilde Bank. De to selskaber havde en samlet opgjort egenkapital på 1,9 mia. kr.

I dag er de gået konkurs ifølge Leveau, fordi Roskilde Bank reelt væltede selskaberne, da de aktiverede kautionerne. Og det er udfra den tabte egenkapital, at Carsten Leveau har opgjort sit krav.

Men hvis Carsten Leveau ikke fik de penge, han havde brug for, burde han have råbt banken op i 2008, mener kurator Pernille Bigaard:

»Det giver ikke mening det her. Carsten Leveau skriver under på fire kreditaftaler i perioden april til juli, og dernæst i august 2008 underskriver han fornyede kautioner. Hvis han mener ikke at have fået de penge, som han har krav på, så må han enten selv eller via sin advokat gøre opmærksom på det,« siger Pernille Bigaard fra Plesner, der på vegne af den på daværende tidspunkt krakkede Roskilde Bank i oktober 2008 indgav konkursbegæring mod Carsten Leveau.

Redaktionen har været i kontakt med de øvrige indstævnede, der alle afviser at kommentere sagen.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også