Finans
0

Kendt svindeljæger: Saxo Bank stjæler fra sine kunder

Australsk hedgefond-ejer opfordrer i kølvandet på Saxo Banks rod i schweizerfranc-kurser til at inddrage bankens licens. Saxo Bank afviser at have begået fejl.

Saxo Bank snyder sine kunder for at drible udenom en gigantisk regning efter det seneste døgns valutauro om schweizerfrancen.

Sådan lyder beskyldningen fra hedgefond-manageren John Hempton, der blev internationalt kendt, da han i 2010 afslørede et gigantisk svindelnummer i det australske pensionssystem.

Meldingen kommer, efter Saxo Bank har måttet informere sine kunder om, at de kurser man stillede på schweizerfranc midt i markedskaoset torsdag, ikke passer.

»På grund af dagens exceptionelle markedsbevægelser i schweizerfranc-kryds har vi måttet behandle kundernes ordrer i et ekstremt illikvidt marked. Når vi på et tidspunkt er bedre i stand til at få en sand markedslikviditet, vil alle ordrer blive revisiteret og revideret til mere præcise niveauer. Dette kan resultere i en dårligere kurs end den oprindelige handel,« lød det fra Saxo Bank til kunderne.

Hvis Saxo har stillet den forkerte pris, ligger problemet i Saxo Banks system. I stedet stjæler Saxo fra sine kunder.

John Hempton, hedgefond-manager

Men for John Hempton svarer det til, at en kunde køber schweizerfranc i en vekselbutik til en god kurs og går ned ad gaden blot for 20 minutter senere at blive grebet i skulderen af en stakåndet butiksbestyrer, der vil ændre på vekselkursen.

»Hvis Saxo har stillet den forkerte pris, ligger problemet i Saxo Banks system. I stedet stjæler Saxo fra sine kunder. Banken har indgået handler til én kurs - og nu ændrer de kurserne, så det passer i deres kram. Tyveri er det rette ord,« skriver John Hempton, der også retter en kritik mod Finanstilsynet for ikke at stoppe Saxo Bank.

Over for Finans forklarer John Hempton i telefon fra Australien, at han tror, at Saxo Bank ville stå over for en alvorlig økonomisk lussing, hvis banken ikke kunne rette på kurserne fra torsdagens chokmelding.

Han hæfter sig ved, at Saxo-konkurrenten Alpari tidligere i dag gik i betalingsstandsning, fordi man havde ladet en stor del af kunderne bruge gearede schweizerfranc-investeringer som likviditet. En af Saxo Banks andre konkurrenter, FXCM, er sent fredag åbnet til store kursfald i USA efter et tab på 245 mio. dollar.

»Det her er en forretningsmodel, der grundlæggende handler om at snyde kunderne, og på dén ene dag, hvor nogen af dem så vinder stort, snyder man dem alligevel,« siger John Hempton.

Vi har fået mange kunder siden i går, fordi de har været utilfredse med behandlingen, der hvor de har handlet. Det siger mig, at vi har en af de bedste platforme i verden

Steen Blaafalk, finansdirektør i Saxo Bank

Saxo Bank afviser dog både, at der skulle være økonomiske problemer og at man skulle snyde kunderne. Tværtimod har banken fået nye kunder, der har været utilfredse med konkurrenterne, lyder det fra bankens finansdirektør Steen Blaafalk. Han understreger også, at det kun er kunder ramt af såkaldte margin calls, manøvren er gået ud over:

»Kunderne fik at vide, at de ikke kunne stole på live-priserne. Efterfølgende lavede vi efter bedste evne en objektiv vurdering af priserne, når de store markedsaktører og prissættere vendte tilbage. Sådan foregår det hos alle brokers, når der foregår noget så voldsomt, som i går. Vi har fået mange kunder siden i går, fordi de har været utilfredse med behandlingen, der hvor de har handlet. Det siger mig, at vi har en af de bedste platforme i verden,« siger han.

Saxo Bank understreger samtidig, at man i god tid har begrænset kundernes mulighed for at spekulere i lånte penge på schweizerfranc til 12 gange de penge, kunderne reelt har, mod normalt mellem 100 og 200 gange pengene.

Banken har tidligere i pressen været under kraftig beskydning af kunder for at revidere eller stoppe handler, der gik banken imod. En større undersøgelse udført af det britiske konsulenthus Oliver Wyman for Finanstilsynet i 2010 frikendte dog Saxo Bank.

John Hempton oplyser, at han ikke har finansielle interesser i Saxo Bank eller bankens konkurrenter.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også