Finans
0

Saxo Bank: Det er mildt sagt en uhyrlig påstand

Vi stjæler altså ikke fra vores kunder, men handler derimod som internationale storbanker, lyder Saxo Banks forsvar efter hård anklage fra svindeljæger.

Saxo Banks finansdirektør, Steen Blaafalk, afviser australsk svindeljægers anklager. PR-foto: Danske Bank

Saxo Bank bryder sig på ingen måde om at blive kaldt for tyveknægte af den australske hedgefond-ejer og svindeljæger John Hempton.

»Vi må tage skarpt afstand fra påstanden om, at Saxo Bank snyder vores kunder. Det er mildt sagt en uhyrlig påstand, som der ikke gives belæg for. Saxo har som alle andre i branchen fulgt en standardpraksis for usædvanlige situationer som denne, der sikrer kunderne så objektive priser, som det er muligt i situationer, som den vi oplevede torsdag,« skriver Saxo Banks finansdirektør Steen Blaafalk i en email til Finans, der tidligere på dagen også gennemførte et interview med Blaafalk om sagen.

Banken understreger samtidig, at man meget specifikt har set sig vrede på John Hemptons udsagn om, at Saxo Banks forretningsmodel »der grundlæggende handler om at snyde kunderne, og på dén ene dag, hvor nogen af dem så vinder stort, snyder man dem alligevel.«

Det er nemlig kun kunder, der midt i torsdagens krise løb tør for penge til at bakke op om de op til 12 gange gearede investeringer i schweizerfranc, som løb den forkerte vej, der er blevet ramt:

»Det er en misforståelse, at Saxo Bank generelt har ændret i kurserne for handel med CHF. Der er alene tale om en gruppe af kunder, som oplever at blive stoppet ud af deres positioner, fordi de ikke har bakket dem op med yderligere sikkerhed. Dertil kommer, at der var tale om et ekstremt illikvidt marked, hvor der ganske enkelt ikke fandtes købere til kundernes positioner. I den situation er der ingen realtids-pris,« lyder det i emailen fra Steen Blaafalk, der peger på, at Saxo Bank ikke har været alene om at måtte se på kurserne igen:

»Vi har efterfølgende - da markederne faldt til ro - gennemgået alle transaktioner i detaljer for at sikre, at vi kunne afvikle dem på en fair og rimelig måde ved at sætte en endelig, korrekt kurs. Hele det etablerede OTC Interbank-markedet på valutaområdet har en praksis for, hvor man agerer i et ikke-fungerende marked, så man kan verificere de endelige eksekveringer og fastsætte de endelige kurser. Det er præcis den øvelse, Saxo har udført på lige fod med andre store markedsdeltagere, som UBS, Deutsche, Citi Bank m.fl.«

BRANCHENYT
Læs også