Gammel Finans
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Ny mæglerlov går ud over køberne

De bank-ejede ejendomsmæglere uddanner nu købermæglere, så de kan bevare kontakten til de indbringende boligkøbere.

EDC-kæden har haft købermæglere i mange år. Men kæden er ikke ejet af en bank som Home og Nybolig, som også har indført købermæglere. Arkivfoto: Morten Langkilde

Den nye ejendomsmæglerlov møder hård kritik fra boligadvokater og Forbrugerrådet.

Loven havde til hensigt at skærme boligkøberne mod rådgivning fra de ejendomsmæglere, som repræsenterer sælgerne, men her blot to en halv måned efter den trådte i kraft, har den ifølge kritikerne nærmest haft den modsatte effekt.

Det skyldes, at landets ejendomsmæglere bl.a. som reaktion på den nye lov er begyndt at uddanne såkaldte købermæglere, som skal rådgive køberne i forbindelse med køb af fast ejendom. Køberne risikerer altså at få rådgivning af en ejendomsmægler fra Home eller Nybolig i en handel, hvor sælgers ejendomsmægler er fra selvsamme ejendomsmæglerkæder.

»Jeg tror såmænd, at erhvervsministerens hensigt med revideringen af ejendomsmæglerloven var god nok, men han glemte at tage højde for markedskræfterne - at det er den finansielle sektor, som driver dette marked,« siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater.

Han mener, at bankerne ene og alene ejer ejendomsmæglerkæder for at sælge en masse finansielle produkter til køberne i forbindelse med en bolighandel. De har af den grund ikke råd til at miste adgangen til køberne, og derfor sender de nu deres ejendomsmæglere på et kursus af en dags varighed, så de får et certifikat som købermæglere.

Jeg ville nok gå uden om de her købermæglere og i stedet finde mig en uvildig advokat.

Morten Bruun Petersen, Seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Forbrugerrådet ryster på hovedet.

»Det er jo bare noget, som finanssektoren har fundet på for at blive ved med at have adgang til køberne, så de kan tjene penge på dem. Jeg ville nok gå uden om de her købermæglere og i stedet finde mig en uvildig advokat at læne mig op af,« siger Morten Bruun-Petersen, seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

Ejendomsmæglerne mener, at købermæglerne har deres berettigelse.

»Den nye ejendomsmæglerlov indskærper, at mægleren 100 pct. er sælgers repræsentant. Det har øget behovet for køberrådgivere,« siger Lene Qvist, direktør i Nybolig.

Jeg tror såmænd, at erhvervsministerens hensigt med revideringen af ejendomsmæglerloven var god nok, men han glemte at tage højde for markedskræfterne

Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater

Erhvervs- og vækstministeren mener ikke, at der er behov for en lovændring.

»Det står i loven, at rådgiverne har pligt til at oplyse deres kunder, hvis de har en økonomisk interesse i at sælge et bestemt produkt. Det forventer jeg, at rådgiverne lever op til. Det er en sag for politiet, hvis det viser sig, at rådgiverne ikke overholder loven,« siger Henrik Sass Larsen (S).

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også