Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

PFA-general forlader posten efter 17 år

Bestyrelsesformand i landets største pensionsselskab PFA Svend Askær trækker sig i 2016.

Svend Askær, bestyrelsesformand for PFA Pension, trækker sig til næste år. Foto: Mathias Christensen

Bestyrelsesformand i PFA Svend Askær trækker sig fra topposten. Det sker til næste år, hvor han har siddet 17 år i spidsen for landets største kommercielle pensionsselskab, der har mere end en million danske kunder.

»Jeg har meddelt bestyrelsen i PFA, at jeg ikke står til rådighed som formand for PFA efter næste års generalforsamling. Det er sidste generalforsamling, hvor jeg stiller op,« siger Svend Askær.

Ifølge anbefalingerne for god selskabsledelse er et bestyrelsesmedlem ikke længere uvildigt efter 12 år i samme bestyrelse. Det er nu 23 år siden, Svend Askær, der er formand for fagforbundet Lederne, blev valgt ind i PFA's bestyrelse og 16 år siden, han blev formand.

Svend Askær er opmærksom på, at han har overskredet de gængse normer for, hvor lang tid man kan klæbe til posten som bestyrelsesformand.

»Når det går godt, som det har gjort i PFA i rigtig mange år, går tiden hurtig, og så er der måske en tendens til, at man bliver siddende længere, end man ellers ville have gjort. Hvis det var gået lidt sløjt, havde der sikkert været en anledning til at sige okay, skal vi ikke have nogle nye koste, der kan feje skabet,« siger 62-årige Svend Askær.

PFA afholder generalforsamling d. 29. april. Her skal Svend Askær genvælges for en ny 4-årig periode, men han oplyser, at han ikke nødvendigvis bliver i bestyrelsen i fire år. Han stiller samtidig kun op som formand for et enkelt år.

Hvorfor genopstiller du nu, hvis du har indset, at du har siddet usædvanlig længe?

»Vi har lige fået en ny direktion, og det vil ikke være god governance, hvis vi skifter formanden samtidig. Det ville være mærkværdigt,« siger Svend Askær.

Formandens melding kommer efter, at bestyrelsen i efteråret 2014 sagde farvel til PFA's adm. direktør gennem 13 år Henrik Heideby. Parløbet mellem Heideby og Askær led et knæk i forbindelse med en omdiskuteret sag om PFAs såkaldte kundekapital. Finanstilsynet og efterfølgende Erhvervsankenævnet fastslog, at PFA ulovligt havde brugt gamle kunders penge til at hverve nye.

Hvis man har været med så længe, at man selv har været med til at træffe alle beslutninger om alting, er man måske ikke i stand til for 17. gang at genbesøge det samme emne fordomsfrit.

Niels Heering., Partner i Gorrissen Federspiel

Heideby har konsekvent forsvaret PFA's metoder, men Svend Askær fortryder.

»Det er en sag, som jeg gerne ville have været fri for. Det er måske en af de få ting, som jeg gerne ville have gjort anderledes i de mange år,« siger Svend Askær.

Advokat Niels Heering, der bl.a. har skrevet videnskabelige artikler om pensionsbestyrelser, vil ikke kommentere på situationen i PFA, men han vurderer, at der skal være en rigtig god grund til at blive i samme bestyrelse i rigtig mange år.

»Hvis man har været med så længe, at man selv har været med til at træffe alle beslutninger om alting, er man måske ikke i stand til for 17. gang at genbesøge det samme emne fordomsfrit,« siger Niels Heering, partner i advokatselskabet Gorrissen Federspiel.
 

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Læs også