Finans

LD-fond ruller bonusser til Maj Invest tilbage

Beskedent overskud i LD-ejet kapitalfond skærer luns af millionbonusserne til Maj Invest, der er hyret til at varetage fonden.

Jeppe Christiansen er direktør i Maj Invest Foto: Maj Invest

Kapitalforvalteren Maj Invest må sænke forventningerne til de bonusser, som firmaet får for at forvalte den lukrative kapitalfond, LD Equity 1.

Fonden blev stiftet i 2006 ved at LD indskød 34 af sine egne aktieposter og derefter betalte Maj Invest med tidligere LD-direktør Jeppe Christiansen for at udvikle og sælge virksomhederne.

Aftalen indeholder en bonusmodel, der frem til 2014 kastede 715 mio. kr. af sig til Maj Invest og virksomhedens medarbejdere, men fondens seneste regnskab viser, at fonden har rullet 65 mio. kr. tilbage igen.

»Der sker jo løbende en kalkulation af, hvor meget vi skal have i performanceafhængige honorarer. Nogle år er det blevet reguleret op. I 2014 er det reguleret ned, men det endelige resultat kender vi først, når fonden lukker og slukker,« siger direktør i Maj Invest Equity Erik Holm.

Ifølge regnskabet har Maj Invest nu udsigt til samlede bonusser på 666 mio. kr. på at have forvaltet fonden siden 2006 ved siden af de almindelige honorarer. Heraf har Maj Invest foreløbigt fået udbetalt 495 mio. kr.

Bonusserne har været stærkt kritiseret for at forgylde Maj Invest, men LD, som ejer 76 procent af fonden, har gentagne gange forsvaret aftalen og det arbejde, som Maj Invest har lavet.

LD Equity 1 havde sidste år et overskud på knap 40 mio. kr. efter frasalg af Junckers og en aktiepost i Dansk Industri Invest A/S . Efter regnskabsårets slutning har fonden endvidere solgt sine aktier i DSVM og Auriga, og tilbage er nu poster i blandt andet , H+H International A/S , Norisol og Novopan.

»Det er gået som forventet, og resultatet skal ses i lyset af, at fonden er under afvikling,« siger Erik Holm, der forventer, at fonden lukker endeligt i foråret 2016.

LD-direktør Dorrit Vanglo er enig, og hun understreger, at hun er meget tilfreds med resultaterne i LD Equity 1.

»Vi har haft et afkast på mere end 20 procent om året, så vi er bestemt tilfredse,« siger hun.

Maj Invest Equity står bag en række fonde, hvoraf ingen kommer i nærheden af resultaterne i LD Equity 1.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Få historierne om de iværksættere, der har potentialet til at redefinere dele af dansk erhvervsliv. Få magasinet her
BRANCHENYT
Læs også