Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stigende bidragssatser får boligejer til at sagsøge BRFkredit

Det er gået for vidt med realkredittens stigende bidragssatser, mener boligejer Kim Paulsen. Han får svært ved at vinde en kommende retssag, vurderer en juraprofessor.

Kim Paulsen er kunde i realkreditselskabet BRFkredit, som han vil sagsøge. Privatfoto.

Det er ude af proportioner, at realkreditselskaberne bliver ved med at forhøje gebyrerne på realkreditlån, og derfor må domstolene nu på banen for at beskytte boligejerne.

Det mener Kim Paulsen, som nu stævner realkreditselskabet BRFkredit, fordi bidragssatsen på hans realkreditlån er tordnet i vejret.

»Vi er kommet op i nogle svimlende beløb, som er dybt urimelige. Jeg betaler mere end tre gange så meget i bidrag som i rente,« siger Kim Paulsen, som fik sin advokat til at færdiggøre en stævning den 30. april i år.

I 2007 optog han et variabelt forrentet lån, der kostede knap 13.000 kr. i årlig bidragssats. Efter den seneste prisstigning skal han betale knap 35.000 kr. om året. Kim Paulsen kritiserer både stigningen, og at han ikke kan få en ordentlig forklaring på, hvorfor lige netop hans ejendom stiger så meget, som tilfældet er.

»Min advokat mener, at der kan gå et års tid, før vi har en endelig dom fra landsretten. Den vil have stor principiel betydning. Hvis jeg bare får delvist medhold, kan mere end 1 mio. danskere bruge dommen over for deres realkreditinstitut,« siger Kim Paulsen.

Udsigten til en retssag giver ingen panderynker hos BRFkredit, som ikke vil udtale sig om konkrete sager.

»De bidragsstigninger, vi har lavet, er velbegrundede og nødvendige. Begrundelsen er reguleringen, samfundsforhold og krav om at vi skal konsolidere os,« siger Steen Jul Petersen, leder af juridisk afdeling i BRFkredit.

Ifølge en ekspert bliver det svært at vinde en sag mod realkreditselskaberne om de stigende priser på realkreditlån.

»Der er naturligvis en grænse for, i hvilket omfang realkreditten kan udnytte vidtgående bestemmelser i lånevilkårene til vilkårlige prisforhøjelser. Den her sag er en del af en overordnet problemstilling om balancen mellem bidragssatser, tab og realkredittens behov for at kunne imødegå tab. Helt konkret er det min vurdering, at det bliver op ad bakke for kunden at vinde retssagen,« siger professor Paul Krüger Andersen fra juridisk institut på Aarhus Universitet.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

BRANCHENYT
Læs også